Waarom een teveel aan vitaminesupplementen een probleem kan zijn

vitaminesupplementen
Kun je te veel vitaminesupplementen slikken?

Je voelt je belabberd en moe: misschien heb je wel een tekort aan bepaalde vitaminen. Daarom besluit je vitaminesupplementen te slikken, want een beetje extra kan nooit kwaad toch? Als je weleens de achterkant van de verpakking hebt gelezen weet je hoe verwarrend het soms kan zijn. Want waarom zit er 300 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in? En, kan het kwaad als je te veel vitaminen binnenkrijgt?

Een teveel is ook niet goed.

Veiligheid

Een overdosis vitaminesupplementen is niet gezond. Het meeste teveel aan vitamine plas je gewoon weer uit, maar krijg je consequent veel te veel vitaminen en mineralen binnen, dan hebben je nieren het zwaar te verduren en kunnen er bijwerkingen optreden. Een teveel aan ijzer, bijvoorbeeld, beschadigt de organen en een teveel aan zink kan voor hoofdpijn en diarree zorgen.

Combineren

Vooral als je medicijnen gebruikt is het belangrijk om eerst een arts raad te plegen voordat je vitaminesupplementen inneemt. Sommige stoffen die in supplementen zitten kunnen namelijk gevaarlijk zitten als je bloedverdunners of pijnstillers neemt. In het ergste geval kan er schade zijn aan je organen of kunnen er hartfalen optreden.

Gezond

Beth Kitchin van de Universiteit van Alabama zegt dat gezonde mensen met een normaal dieet geen multivitamine of ander supplement nodig hebben. Uit voeding krijg je niet zo snel een teveel aan vitaminen binnen, maar bij het slikken van sommige supplementen wel. Daarnaast zijn pillen geen goede vervanging van een gezond dieet, want naast vitaminen en mineralen heb je ook eiwitten, koolhydraten en vetten nodig die je lichaam veel goed doen. Je kunt een gezond dieet wel aanvullen met extra vitaminesupplementen, maar zoek goed uit wat je echt nodig hebt en ga niet in het wilde weg maar wat slikken.

Lees ook: Zo onderscheid je een hartaanval van een paniekaanval

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: Tiphero | Beeld: Pxhere