Ai: door thuiswerken kan je blaas slapper worden

Gelukkig kun je voorkomen dat je blaas slapper wordt

Hoewel velen de gezelligheid van collega’s missen, heeft thuiswerken ook wel z’n charme. Je hebt geen reistijd, waardoor je langer in je bed kunt ronken. Je kunt op elk moment naar de voorraadkast lopen voor een snackje en je kunt dragen wat je wilt. Ideaal! Alleen heeft dat thuiswerken niet altijd een voordelig effect op je blaas.

Thuiswerkblaas

Aan het einde van het jaar zullen ongetwijfeld tig coronatermen genomineerd worden voor het woord van het jaar en wellicht staat ook de thuiswerkblaas ertussen. Maar wat is dat dan precies, een thuiswerkblaas? Aan Metro UK legt huisarts Kandi Ejofor het uit: een blaas die door het vele thuiswerken slapper is geworden.

Slappere blaas

We snappen dat een slappere blaas hoort bij het ouder worden, maar hoe kunnen we een slappere blaas hebben ontwikkeld door het thuiswerken? Ook dat legt de huisarts uit. “Vóór COVID-19 waren we op ons werk vaak drukker en ook na werktijd een stuk actiever. Daardoor houd je eigenlijk automatisch je plas langer op.” Nu hebben we daarentegen veel minder afspraken om handen en we hebben geen reden om thuis niet even die paar meters naar de wc af te leggen.

Kleinere blaas

Onze blaas raakt eraan gewend dat we vaker en sneller naar het toilet gaan en daardoor krijgt je brein steeds sneller een seintje dat je weer moet. Voor sommige mensen kan het zelfs leiden tot een operatieve blaas: je moet dus steeds vaker plassen. Nu we thuiszitten is dat niet zo erg, maar als we het ‘gewone leven’ weer kunnen oppakken, is het erg vervelend om om de haverklap naar de wc te moeten.

Trainen

Gelukkig kun je voorkomen dat je een slappere blaas krijgt. Ejofor raadt aan een soort wc-logboek bij te houden. Noteer daarin hoe vaak je naar het toilet moet en hoeveel tijd er tussen de toiletbezoekjes zit. Ook raadt Ejoford aan niet meteen toe te geven aan plasdrang. Hij raadt aan om het even uit te stellen. “Probeer elke keer steeds 15 minuten langer te wachten, tot je op de bedoelde drie uur tussen twee toiletbezoekjes zit.”

Lees ook: Een gezonde blaas: dit zijn de meest gestelde vragen

Bron: Metro | Beeld: Unsplash, Jasmin Sessler