TIA: dit zijn de symptomen en wat je bij deze tijdelijke beroerte kunt doen

TIA symptomen

Zo herken je een TIA en weet je wat je het beste kunt doen

Een TIA (Transient Ischemic Attack), ook wel bekend als een ‘tijdelijke beroerte’ kwam bij 54.200 Nederlanders voor het afgelopen jaar. De hersenaandoening is te herkennen aan verschillende symptomen, die vaak net zo snel verdwijnen als ze ontstaan. Om deze reden gaan maar weinig mensen naar de huisarts en dit kan veel gevaren met zich meebrengen. Weet daarom wat de symptomen zijn en hoe je het beste kunt handelen als je een TIA herkent.

Weet jij een TIA te herkennen en weet je hoe je moet handelen?

Kortstondige hapering

Bij een TIA ontstaat een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen, waardoor de hersenen tijdelijk minder zuurstof krijgen. Bepaalde lichaamsfuncties vallen uit door het zuurstoftekort. Het grootste verschil met een beroerte is dat bij een TIA de verstopping weer oplost en dat de bloedtoevoer weer vanzelf op gang komt. De ‘aanval’ duurt vaak niet langer dan een aantal minuten. Houden de symptomen langer dan 24 uur aan, dan is er sprake van een beroerte.

Slagaderverkalking

Het dichtslibben van de slagaderen komt veelal bij ouderen ouderen voor. Om deze reden komt een beroerte dan ook bij driekwart van de mensen voor die ouder zijn dan 65 jaar. Dit natuurlijke proces is bij niemand te voorkomen. Er zijn wel bepaalde factoren die de zogenaamde ‘slagaderverkalking’ kunnen versnellen zoals overgewicht, roken, alcohol en een hoge bloeddruk. Jongere mensen die een TIA krijgen hebben vaak een afwijkende oorzaak. Dan kan het dichtslibben van de slagaderen bijvoorbeeld ontstaan door een ontstoken bloedvat of door een scheurtje in de binnenwand van de bloedvaten.

Symptomen

Omdat een TIA plots kan opkomen en net zo snel weer kan verdwijnen, is het vaak lastig om het te herkennen. Eén van de meest opvallende symptomen is het scheef hangen van de mond. Ook verlammingsverschijnselen van een van de ledematen komt vaak voor. Het zicht kan worden aangetast en in zeldzame gevallen treedt (tijdelijk) blindheid op. Tenslotte kan de spraak worden aangetast, waardoor mensen wartaal uitslaan, niet uit hun woorden kunnen komen en een verstoorde coördinatie en evenwichtsverlies hebben.

Handeling

Het belangrijkste is om te kunnen handelen als er iemand in je omgeving een TIA krijgt. Neem als eerst direct contact op met de huisarts. De tijdelijke aanval kan gedurende de dag meerdere malen voorkomen. Daarnaast kan een onbehandelde TIA op lange termijn alsnog dodelijk zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat één op de drie onbehandelde mensen binnen vijf jaar na de kortstondige hapering alsnog een beroerte hebben gekregen.

Lees ook: 9x Dit hebben de langstlevende mensen ter wereld gemeen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HersenstichtingVolksgezondheidzorginfo.nl, Margriet | Beeld: Pixabay