Op dit tijdstip gaan slapen zou heel goed zijn voor je hart

Hoe laat jij je nest induikt zou maar zo eens een grote invloed kunnen hebben op de gezondheid van je hart

Niet roken, voldoende bewegen en gezond eten: het zijn allemaal factoren die je kans op hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Maar wist je dat de tijd waarop jij je nest induikt ook invloed kan hebben op de gezondheid van je hart? Volgens onderzoekers is dít het gezondste tijdstip om te gaan slapen voor je hart. 

Beste tijdstip om te gaan slapen

Volgens een nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in het European Heart Journal – Digital Health zou het tijdstip waarop je gaat slapen invloed kunnen hebben op de gezondheid van je hart. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat mensen die tussen 22.00 uur en 23.00 uur gaan slapen een lager risico op hart- en vaatziekten hebben dan mensen die voor of na dat tijdstip naar bed gaan.

Biologische klok

Dit heeft alles te maken met het circadiaan ritme, oftewel je biologische klok, zo stelt hoofdonderzoeker David Plans. Je biologische klok helpt bij het reguleren van fysieke en mentale functies, legt hij uit. Ga je eerder dan 22.00 uur of later dan 23.00 uur slapen? Dan zou dat maar zo eens je biologische klok kunnen verstoren, met nadelige gevolgen voor je cardiovasculaire gezondheid, zo waarschuwt Plans. Wel wil hij benadrukken dat er geen oorzakelijk verband is aangetoond, maar dat de resultaten van het onderzoek wel een correlatie suggereren.

Meer risico op hartproblemen

Voor het onderzoek werden de gegevens van meer dan 88.000 Britse deelnemers geanalyseerd. De deelnemers moesten vragen over hun dagelijkse gewoontes beantwoorden en droegen een apparaat dat bijhield wanneer zij in slaap vielen en wanneer zij ‘s ochtends wakker werden. Over het algemeen bleek dat de mensen die rond middernacht of later in slaap vielen, 25 procent meer risico hebben op hart- en vaatziekten dan de mensen die tussen 22.00 uur en 23.00 uur gingen slapen. De deelnemers die tussen 23.00 uur en 23.59 in slaap vielen, lopen 12 procent meer risico. Ook degenen die voor 22.00 uur naar bed gingen, bleken een verhoogd risico (24 procent) op hartproblemen te lopen.

Onregelmatige bedtijden

Het onderzoek van Plans is zeker niet het eerste op het gebied van slaap en hartgezondheid. Zo wees eerder onderzoek al uit dat mensen met afwijkende bedtijden – bijvoorbeeld mensen die nachtdiensten draaien – een groter risico lopen op hartaandoeningen. Waar slaapexperts het in ieder geval over eens zijn, is dat consistentie belangrijk is. Ga daarom op relatief vaste tijdstippen – natuurlijk het liefst tussen 22.00 uur en 23.00 uur – naar bed en zet je wekker ook elke dag rond hetzelfde tijdstip. Zorg dat je in ieder geval zeven uur slaap pakt per nacht. Zo word je niet alleen fris en fruitig wakker, het verbetert ook nog eens je gezondheid.

Lees ook: Dit zijn de onverwachte symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Bron: HuffPost, Margriet | Beeld: Unsplash