Deze tip tegen vliegangst gaat viraal op TikTok

Zo hoef je niet meer bang te zijn voor turbulentie

Trillende handen, hyperventilatie, een verhoogde hartslag en zweetaanvallen: drie op de tien mensen hebben last van vliegangst. Eén van de dingen waar veel mensen met vliegangst bang voor zijn, is turbulentie. Hoewel dit zeker oncomfortabel kan aanvoelen, is het gelukkig niet gevaarlijk. Op TikTok legt een vrouw op een heel makkelijke manier uit waarom je niet bang hoeft te zijn voor turbulentie. 

Vliegangst

Vliegangst wordt ook wel aviofobie genoemd en kent verschillende vormen. In veel gevallen is vliegangst een gevolg van andere angsten, zoals hoogtevrees, controledrang, claustrofobie of angst voor ongelukken. Vliegangst gaat gepaard met verschillende lichamelijke klachten. Denk aan een droge mond, hyperventilatie, een verhoogde hartslag, maag- en darmproblemen, trillen, zweetaanvallen en misselijkheid. Ook kunnen psychologische klachten optreden: geheugenproblemen, dwangbeelden, stress en paniekaanvallen.

Turbulentie

Een van de dingen waar veel mensen met vliegangst bang voor zijn, is turbulentie. Simpel gezegd is dit de beweging die een vliegtuig maakt op de golven van de luchtstromingen die in beweging zijn. Het fenomeen ontstaat door een verandering van luchtstroom, dat bijvoorbeeld kan ontstaan door temperatuurverschillen of een verandering in luchtdruk of windrichting. Hoewel turbulentie erg oncomfortabel kan zijn, is het een heel normaal fenomeen en doorgaans niet gevaarlijk.

Tip tegen vliegangst

Desondanks zijn veel mensen nog steeds bang voor turbulentie en vliegen, voornamelijk omdat ze niet goed begrijpen hoe een vliegtuig werkt. Immers: hoe kan zo’n zwaar luchtvaartuig blijven vliegen, met zoveel mensen erin? Om dat uit te leggen, gebruikt TikTokker Anna Paul een propje papier en jelly-pudding. Ze heeft deze tip ooit van een piloot geleerd. “Stel je voor dat deze pudding de lucht is waar je doorheen vliegt. En dit stukje papier is het vliegtuig”, begint Anna. Vervolgens drukt ze het papiertje in het bakje pudding, waar het propje stevig in het midden blijft zitten.

Dat het vliegtuig blijft vliegen, heeft te maken met de luchtdruk. “Er komt druk van de onderkant, van de bovenkant en van de zijkanten”, legt Anna uit. Vervolgens beeldt ze turbulentie uit door op de pudding te tikken met haar vinger, waardoor het ‘vliegtuig’ gaat schudden. “Je voelt het vliegtuig bewegen, maar het zal niet zomaar naar beneden bevallen. Het blijft vliegen, omdat er druk komt van onder en van de zijkanten. Dus als je turbulentie voelt, onthoud dan deze tip.”

@anna..paull

Fear of flying tip ????

? original sound – Anna Paul

Viraal

Hoewel Anna de video nog maar twee dagen geleden heeft geplaatst, vliegt haar tip tegen vliegangst al de hele wereld over. Haar TikTok-filmpje is inmiddels bijna veertien miljoen (!) keer bekeken en bijna drie miljoen keer geliket. In de reacties reageren mensen massaal dat ze deze tip tijdens hun volgende vliegreis gaan gebruiken. “Dit heeft mij oprecht zo erg geholpen”, schrijft iemand. “Dit was zo handig”, aldus een ander.

Lees ook: Vliegangst? Zo stap je met een zorgeloos gevoel het vliegtuig in

Bron: TikTok @anna..paull, Reisguide.nl | Beeld: Unsplash, Jerry Zhang