5 effectieve tips voor de beginnende hardloper

Net begonnen met hardlopen? Dan zijn deze vijf tips onmisbaar

Het is even improviseren tijdens de coronacrisis. De sportscholen zijn dicht en daarom pakken veel mensen de stoffige hardloopschoenen maar weer uit de kast. Is het voor jou al enige tijd geleden of heb je nog niet eerder hardgelopen? Dan is het belangrijk om dit goed op te bouwen. Met deze vijf effectieve tips word je binnen mum van tijd een goed getrainde hardloper!

1. Investeer in goede hardloopschoenen

Eén van de belangrijkste onderdelen om goed hard te kunnen lopen, is om te investeren in goede hardloopschoenen. Begin je met hardlopen op je oude vertrouwde sneakers? Dan zal je na één of twee rondes al snel van de baan liggen. Hardloopschoenen dienen een goede demping te hebben, zijn licht en sluiten perfect aan om de voet. Indien mogelijk, bezoek een professionele winkel en vraag om advies. Ook is het mogelijk om online advies te vragen bij diverse sportwinkels om vervolgens de juiste hardloopschoenen online te bestellen.

2. Begin met korte hardlooprondes

Heb je de essentiële hardloopspullen in huis? Dan kan je van start! Probeer echter niet te hard van stapel te lopen en ren niet meteen een halve marathon. Bouw de afstand rustig op. Je lichaam heeft de tijd nodig om te wennen aan de harde klappen die je lichaam opvangt tijdens het hardlopen. Je zal merken dat je na het regelmatig hardlopen van kortere afstanden steeds een stukje verder kan – zonder vervelende blessures op te lopen.

3. Voeg intervallen toe

Voor de beginnende hardloper in het vrijwel onmogelijk om aan een stuk door een aantal kilometer te rennen. Varieer daarom je hardloopronde met verschillende intervallen. Ren bijvoorbeeld een halve minuut en ga een minuut wandelen. Door interval toe te voegen aan je hardlooproutine bouw je je conditie beter op en voorkom je hardloopblessures.

4. Laat hartslagmeters en andere meetapparatuur links liggen

Veel hardlopers zweren erbij: het bijhouden van je hartslag en de afstand die je aflegt. Toch is het voor de beginnende hardloper beter om deze links te laten liggen. In het begin tijdens het hardlopen van korte afstanden met intervallen is het beter om niet afhankelijk te zijn van de apparatuur, maar van je gevoel. Loop jezelf niet voorbij en luister naar de tekenen die je lichaam afgeeft zoals pijnscheuten of een zware adem.

5. Plannen, plannen en nog eens plannen

Het lijkt zo makkelijk. Je trekt je hardloopschoenen aan en rent een aantal kilometer door de vrije natuur. Helaas werkt het in de praktijk toch anders. Maak voor jezelf een duidelijk planning en bepaal hoeveel kilometer je wekelijks wilt rennen. Ben jij een beginnende hardloper? Plan dan twee keer per week een korte hardloopronde in. Weer of geen weer, het staat op de planning dus je hebt geen excuus om binnen te blijven. Alleen op deze manier blijf je gemotiveerd en gedisciplineerd om het hardlopen goed vol te houden.

Lees ook: Last van spierpijn na het sporten? Dit is waardoor het komt

Bron: Metronieuws | Beeld: Pxhere