4 tips voor als je moeite hebt met de donkere dagen


Zo voel je je minder sip tijdens deze donkere dagen

Het is weer december, wat betekent dat er een hoop gezelligheid aan staat te komen. Sinterklaas, kerst en de jaarwisseling: het is een drukke periode met heel veel gezelligheid. Helaas is het niet voor iedereen alleen maar feest en plezier, want 1 op de 3 mensen heeft weleens last van een winterdip of zelfs een winterdepressie. Met deze vier tips kom je toch de donkere dagen door!

Heb jij ook zo’n last van de donkere dagen?

SAD

Winterdip, winterblues, winterdepressie, hoe je het beestje ook noemt, het gaat allemaal om hetzelfde gevoel van neerslachtigheid in de winter. Dit wordt in de wetenschap ook wel seasonal affective disorder genoemd, oftewel SAD. Het begint bij sommigen al in de herfst en houdt de hele winter aan, anderen vinden het in december nog wel te doen vanwege alle leuke feestjes, maar krijgen een enorme dip in januari en februari. Dit heeft te maken met het feit dat we minder serotonine aanmaken omdat we zo weinig daglicht zien.

Tip 1: Naar buiten

We zien maar weinig zon in de winter, waardoor we minder vitamine D aanmaken. Het is belangrijk dat je genoeg licht ziet, omdat dit niet alleen vitamine D aanmaakt, maar ook het gelukshormoon serotine. Probeer daarom iedere dag 15 tot 30 minuten naar buiten te gaan en een wandeling te maken.

Tip 2: Sporten

Bewegen is gezond, maar het schiet er weleens bij in tijdens de wintermaanden. Probeer toch te blijven bewegen, door bijvoorbeeld te wandelen en ook meteen wat zonlicht mee te pakken. Maar ook lekker sporten in de sportschool of een yogalesje maakt gelukkig, vooral als je het combineert met een wandeling of fietstochtje in het daglicht. Bij het sporten maak je endorfine aan, waardoor je je gelukkiger voelt.

Tip 3: Een lichtje aan

Volgens verschillende onderzoeken kun je er veel baat bij hebben om een lichtje aan te doen als je op moet staan. Wakker worden terwijl het nog donker is kan erg lastig zijn. Er zijn verschillende zogenaamde wake up lights op de markt, hierbij gaat een licht langzaam branden als je op moet staan. Je kunt natuurlijk ook je partner die eerder opstaat vragen om het licht voor je aan te doen.

Tip 4: Vitamine D

Veel mensen kampen in de winter met een vitamine D-tekort. Vooral mensen boven de 50 en mensen met een donkere huid krijgen hier last van, omdat zij minder goed vitamine D opnemen. Slik daarom supplementen om je de winter door te slepen. Vitamine D vind je trouwens ook in eten als vette vis, paddestoelen en eieren.

Lees ook: Van loopneus tot droge lippen: alle winterkwaaltjes uitgelegd

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash