Dít is waarom je zo’n trek hebt in zoet eten als je moe bent

Aha, dus we kunnen er niets aan doen als we moe zijn!

Als je een nachtje hebt doorgehaald of slecht hebt geslapen, is de kans groot dat je meerdere keren per dag de neiging hebt om een reep chocolade soldaat te maken. Ben je nu zo’n vreetzak of ligt het ergens anders aan?

Je kunt er helemaal niets aan doen als je moe bent.

Hongerhormoon

Als je jezelf overeet waneer je een nacht of meerdere nachten slecht hebt geslapen, dan heeft dit vrij weinig te maken met je doorzettingsvermogen of je karakter. Sterker nog, die onbedwingbare trek in zoet is hormonaal: wanneer je een slaaptekort hebt, produceer je het hormoon ghreline -ook wel het hongerhormoon genoemd- wat een signaal geeft aan je hersenen dat je trek hebt. Pas na twintig minuten daalt dit hormoon, wat betekent dat de drang om te eten ook pas na twintig minuten verdwijnt. En twintig minuten zijn lang met een pak koekjes in de kast..

Verstoorde bloedsuikerspiegel 

Daarnaast leidt een slaaptekort ook tot een verstoorde suikerspiegel die de drang naar suiker doet stijgen. Geef je toe aan deze drang, dan stijgt de bloedsuikerspiegel voor een korte tijd. Maar deze spiegel kan ook snel weer dalen, waarna je opnieuw trek krijgt in zoet. Probeer daarom jezelf te voeden met volkoren en voedzame producten en probeer niet toe te geven aan die zin in zoet. Let er ook op dat je ervoor zorgt dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt: een tekort kan ook voor vermoeide gevoelens zorgen.

Lees ook: Dít is waarom je deze week geen lippenbalsem moet gebruiken

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay