Slaap zacht: met deze trucjes val je sneller in slaap

slaap

Je zult slapen als een roosje

Met name op de maandagochtend kijkt menigeen uit naar de avond zodat de terugkeer naar bed weer gemaakt kan worden. Hoe zo’n grote teleurstelling is het dan als je de slaap niet kunt vatten? Lukt het jou niet om in slaap te vallen? Probeer deze trucjes dan eens.

Manieren te over!

Lavendelolie

Een druppeltje lavendelolie op je kussen doet wonderen. Onderzoek toont aan dat de bloemige geur de hartslag vertraagt waardoor je beter kunt indutten.

Juiste temperatuur

Als we de wetenschap mogen geloven is het het beste om ervoor te zorgen dat de temperatuur in huis 18 tot 20 graden is. Dit is volgens onderzoekers de beste temperatuur om in te slapen.

Wekker

Verstop je wekker zodat je tijdens het inslapen er niet aan wordt herinnerd hoe laat het is. Het lijkt mens eigen om op zo’n moment dat je niet kunt slapen uit te rekenen hoeveel slaap je nog hebt en dit werkt averechts. Noot van de redactie: met de wekker verstoppen bedoelen we niet dat je ‘m het beste uit het raam kunt gooien.

Muurtje maken

Snurkt je lief alsof hij een heel regenwoud omver kapt met Black en Deckers lawaaierigste model? Bouw dan een soort scheidingswand tussen jullie in met kussens. Zo’n zelf geïmproviseerde Chinese muur houdt meer geluid tegen dan je denkt.

Zorgen opschrijven

Wie in bed ligt te woelen, verkeert vaak in die situatie omdat het hoofd overuren maakt. Zijn er dingen waar je je zorgen over maakt? Schrijf ze dan op. Door het te visualiseren kun je het makkelijker even een plekje geven, waardoor je sneller in slaap zult vallen.

Comfortabele pyjama

Of het nu je onesie is of je katoenen onderbroek met gaten: slaap in dat waar jij je het meest comfortabel in voelt.

Ademhaling

Tijd om even terug te gaan naar je kindertijd door bellen te blazen. Even bubbelen werkt als het ware als een ademhalingsoefening en dit is bevorderend voor de slaaprust.

App

Download een app met kalmerende (natuur)geluiden en meditatie-oefeningen. Als je lichaam en geest tot rust komen, komt de slaap vanzelf.

Thee

Zet een kopje kamillethee voor jezelf. Het drinken van zo’n bakkie kruidenthee helpt je om in slaap te vallen.

Eigen deken

Zorg voor twee dekens. Samen met je geliefde onder een dekentje kan romantisch zijn, maar de romantiek is ver te zoeken als je bibs buiten de dekens ligt. Voorkom getouwtrek en slaap onder een eigen dekentje.

In bad gaan

Lig je al een tijdje wakker en ben je het plafond staren wel zat? Ga dan voor een tienminuten durende baddersessie. Het warme water in het bad zorgt ervoor dat je spieren ontspannen en je lichaam krijgt hierdoor een seintje dat het wil slapen.

Melatonine

Eet een stuk fruit die een natuurlijk bron van melatonine is. Denk bijvoorbeeld aan kersen, druiven of ananas. Het stofje melatonine werkt als een natuurlijk slaapmiddel.

Kussenhoes

Vervang je kussenhoes. De geur van een fris gewassen kussensloop is wel zo lekker en dit geluksgevoel kan net genoeg zijn om je naar dromenland te vervoeren.

Lees ook: Dit is waarom mensen massaal vaseline op hun gezicht smeren voor het slapengaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay