Tunnelvrees? Met deze tips kun je de tocht gewoon aan

Tunnelvrees kan erg moeilijk zijn tijdens een vakantie

Wanneer je met een auto op vakantie gaat door Europa, zit de kans er dik in dat je op den duur door een flinke tunnel gaat. Hoewel ons landje behoorlijk plat is, is dat elders immers niet zo. En waar in Nederland de tunnels meestal lekker overzichtelijk zijn, kan dat in het buitenland best anders zijn. Rijden door zo’n tunnel kan flink uitdagend zijn, en voor mensen die lijden aan tunnelvrees een regelrechte nachtmerrie. Met deze tips help je de angst buiten de deur te houden.

Tunnelvrees

Volgens Rijkswaterstaat heeft ongeveer tien procent van de Nederlanders te maken met een bepaalde soort verkeersangst. Dit kan verschillende vormen aannemen. Sommige mensen lijden aan snelwegangst, anderen zijn bang voor bruggen, maar ook tunnelvrees komt relatief vaak voor. Tunnelvrees kan verschillende oorzaken hebben. Sommigen zijn bang om  een botsing te krijgen, anderen zijn bang voor files of brand in de tunnel. Weer anderen hebben last van algehele claustrofobie. Er zijn gelukkig verschillende manieren om dit tegen te gaan. Zo zijn er specifieke cursussen beschikbaar tegen tunnelvrees. Ook kun je overwegen om een aantal rijlessen te nemen om met een ervaren instructeur aan je zijde het rijden door een tunnel te oefenen.

Voor de tunnel

Het is al nuttig om voor je de tunnel ingaat even goed op te letten. Hier staat vaak een bord met de frequentie van de FM-verkeerszender. Zo kun je via de radio goed op de hoogte blijven van de verkeerssituatie die mogelijk invloed heeft op jouw reis. Zet bovendien de dimlichten aan en een eventuele zonnebril af. Als je dit in de tunnel nog moet doen zorgt dat voor onnodige afleiding. Bovendien is de overgang van licht naar donker in een tunnel vrij abrupt. Met een zonnebril op maak je het lastiger voor je ogen om hieraan te wennen. Zorg ook dat je voor je de tunnel ingaat al je brandstof hebt gecontroleerd en eventueel hebt bijgetankt.

In de tunnel

Rijd je eenmaal in de tunnel, let dan goed op de borden voor vluchtwegen en/of noodtelefoons. Vaak geeft dit al een soort van houvast. Houd je bovendien goed aan de maximale snelheid. Met voldoende afstand tot de auto voor je, geef je jezelf genoeg ruimte om te reageren mocht er iets gebeuren. Hiervoor houd je minstens drie seconden afstand, maar als je dat prettig vindt kun je dat ook meer maken. Houd altijd goed rechts aan, ga niet over de middenstreep en probeer zo min mogelijk bijzondere manoeuvres uit te halen. Dat wil zeggen: niet plotseling remmen, en vermijd inhaalacties. Achteruit rijden en keren zijn natuurlijk helemaal uit den boze. Maak het jezelf én je medeweggebruikers niet moeilijker dan nodig is.

Tunnelvrees verminderen

Ben je ook met al deze tips nog niet overtuigd? Er zijn nog meer manieren om je voor te bereiden op een rit door een lange tunnel en hopelijk je tunnelvrees te verminderen.

  • Oefening baart kunst. Of in elk geval: oefening baart hopelijk minder tunnelvrees. Begin met een makkelijke tunnel en nodig iemand die je vertrouwt uit als bijrijder. Als dat je eenmaal goed afgaat kun je ook solo een poging wagen of langere en moeilijkere tunnels uitzoeken.
  • Focus tijdens het rijden op degene die voor je rijdt voor een extra beetje houvast. Rijd je met een groep mensen in meerdere auto’s? Vraag dan of je achter iemand aan mag rijden.
  • Houd rechts aan, ook als er meerdere rijstroken zijn.
  • Zoek van tevoren op hoe lang het ongeveer duurt om door een tunnel te rijden. Zoek vervolgens een paar nummers op die je leuk vindt die net zo lang duren, en zet deze op. Schroom vooral niet om mee te zingen. Dat kan helpen tegen de zenuwen.
  • Gaat het toch mis, en slaat de paniek toe? Kan gebeuren. Vaak rijd je dan van jezelf al iets langzamer. Blijf gewoon rustig doorrijden, en zet je alarmlichten aan.

Met deze tips lukt het je vast om toch op droomvakantie te gaan – tunnel of geen tunnel!

Lees ook: Veranderd reisadvies: hier moet je rekening mee houden

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels