5x waarom je (mogelijk) uitgedroogd bent, terwijl je wél veel water drinkt

uitgedroogd

Hou jij je aan de aanbevolen acht glazen water per dag?

Niemand hoeft je te vertellen dat het belangrijk is om genoeg water te drinken op een dag, dat weet je wel. Toch kan het zijn dat je alsnog uitgedroogd bent terwijl je wel genoeg water drinkt. Hoe kan dat precies en nog belangrijker, wat kun je eraan doen?

En hoe herken je dat je bent uitgedroogd?

Uitgedroogd

Er zijn een aantal symptomen die weggeven dat je mogelijk uitgedroogd bent. Zo kan het dat je urine erg donker is van kleur. Ook kan een slechte adem of het onvermogen op zweten erop duiden dat je niet genoeg vocht vasthoudt en/of binnenkrijgt. Als je veel water drinkt, verwacht je niet dat je uitgedroogd kan zijn, maar het is toch mogelijk. De website Bustle was ook benieuwd hoe dit kan en zocht het uit. Hieronder sommen wij mogelijke redenen op. 

Je drinkt niet vaak genoeg

Acht glazen water per dag zou genoeg moeten zijn om je gehydrateerd te houden. Dit gaat alleen niet op als je het drinken van die glazen water niet genoeg verspreidt over de dag. Zo slaan sommigen wel een liter water in een uur achterover, maar wordt er over de rest van de dag niet (genoeg) gedronken. Revalidatiespecialist Scott Michael Schrieber raadt aan om de hele dag door te drinken, ook wanneer je geen dorst hebt.

Je krijgt te weinig elektrolyten binnen

Elektrolyten zijn nodig om vloeistoffen naar je cellen te voeren. Onder elektrolyten verstaan we natrium, chloride, magnesium en kalium. “Je lichaam heeft elektrolyten nodig om water vast te houden. Als je hier niet genoeg van binnenkrijgt, verlaat het gedronken water je lichaam binnen no-time”, zo legt dr. Arielle Levitan uit aan Bustle. Een makkelijke oplossing: drink wat vaker kokoswater, dit drankje zit boordevol elektrolyten.

Je hebt diabetes

“Erg veel dorst hebben en daarnaast uitgedroogd zijn, kan wijzen op diabetes die nog niet is gediagnosticeerd”, vertelt diëtiste Summer Yule. Je lichaam probeert op dat moment suiker te lozen en daarom moet je vaak plassen, waardoor je uitgedroogd kunt raken.

Je drinkt het verkeerde 

Krijg je vocht binnen, dan zal het wel goedzitten, toch? Helaas, sommige dranken zorgen er juist voor dat je uitgedroogd raakt. Drankjes die cafeïne bevatten, zoals cola en koffie, zijn daar een voorbeeld van. Probeer daarom niet al te veel cafeïnehoudende dranken te drinken.

Je drinkt tóch te weinig water

Twee liter water drinken zou doorgaans genoeg moeten zijn om te zorgen dat je niet uitgedroogd raakt. Toch hebben sommige mensen meer water nodig dan dat. Zo kan het dat iemand die veel sport een halve liter water meer moet drinken.

Denk jij dat een van bovenstaande symptomen op jou van toepassing is? Of heb je het gevoel dat je uitgedroogd bent en weet je echt niet hoe dat kan? Dan is het aan te raden om je huisarts te raadplegen voor advies.

Lees ook: Dit zijn 7 redenen om iedere dag een glas komkommersap te drinken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Bustle | Beeld: Pexels