Vaak last van een opgeblazen gevoel? DIT doe je waarschijnlijk verkeerd

opgeblazen

Een opgeblazen gevoel kan erg vervelend zijn

Een opgeblazen buik is een ontzettend ongemakkelijk gevoel dat je behoorlijk in de weg kan zitten. Het hebben van een opgeblazen gevoel kan meerdere oorzaken hebben, bijvoorbeeld gasvorming in je darmen.

Doorgaans heeft het te maken met voeding, er zijn bepaalde voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan zo’n vervelende opgeblazen buik. Zoute snacks, zuivel en bonen zijn de grootste boosdoeners en kunnen je het gevoel geven dat je een opgeblazen ballon in je buik hebt. Toch heeft het niet altijd te maken met voeding, onderstaande factoren kunnen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel in je buik.

  1. Drinken uit een rietje: het maakt drinken een feestje, maar het kan wel effect hebben op je buik. Drinken uit een rietje kan ervoor zorgen dat je meer lucht inslikt, want je krijgt naast het drinken ook de lucht binnen die constant in het rietje aanwezig is. En overtollige lucht in je darmen zorgt voor een bol gevoel.
  2. Koolzuurhoudende dranken: een colaatje is natuurlijk hartstikke lekker op z’n tijd, maar het zorgt wel voor lucht in je darmen. En dit zorgt op zijn beurt weer voor dat rottige opgeblazen gevoel in je buik. Wees trouwens dubbel voorzichtig met light (fris)dranken die kunstmatige zoetstoffen bevatten, zoals aspartaam. Deze worden niet verteerd door je lichaam, wat nog eens extra zorgt voor gasvorming.
  3. Je beweegt te weinig: als je een kantoorbaan hebt kan je er weinig aan doen dat je langer dan 8 uur per dag op je kont zit. Maar we weten inmiddels allemaal dat het niet bepaald goed is voor je gezondheid om het grootste gedeelte van de dag zittend door te brengen. Als je lang zit, gaat je lichaam in een soort rustmodus en je spijsvertering dus ook. Soms moet je gewoon even opstaan: haal even thee of koffie of loop een rondje over de afdeling.
  4. Medicatie: medicatie, zoals bijvoorbeeld de anticonceptiepil, kunnen een grote boosdoener zijn bij het veroorzaken van een opgeblazen buik. Oestrogeen kan het maag- darmstelsel namelijk vertragen, wat kan leiden tot gassen. Maar ook pijnstillers en antibiotica hebben dit effect. We maken gebruik van antibiotica om slechte bacteriën te doden, maar ze doden ook de goede bacteriën, die essentieel zijn voor de gezondheid van je darmen.

Bron: WomensHealthMag | Beeld: Unsplash