Vaak last van buikklachten? Zó kom je achter de oorzaak van het ongemak!

verstopt

Buikklachten zonder medische oorzaak hebben wel degelijk een oorzaak!

Veel mensen, waaronder voornamelijk vrouwen, hebben regelmatig maag- en darmklachten. Vaak is het heel moeilijk om de oorzaak van deze klachten te achterhalen; ligt het aan wat je eet, aan stress of is het toch een lichamelijke oorzaak? Zo kom je erachter!

Zo kun je de oorzaak van jouw klachten achterhalen.

Buikklachten
Het kan voorkomen dat een patiënt met buikklachten bij de huisarts of bij de maag- darm- en leverarts komt, maar dat deze geen oorzaak voor de klachten kan vinden. Vaak wordt er een echo gemaakt of wordt er een endoscopisch onderzoek gedaan. Kan de arts door middel van deze onderzoeken geen (lichamelijke) oorzaak voor de klachten vinden? Dan wordt vaak de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom gesteld. De patiënt blijft dan in het ongewisse over de oorzaak van de klachten. Hoe kun je zelf de oorzaak vaststellen?

Prikkelbare Darm Syndroom
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een chronische aandoening die een opgeblazen gevoel, verstopping en/of diarree veroorzaakt zonder dat daar een medische oorzaak voor te vinden is. Er zijn toch echter voor iedereen wel wat oorzaken te vinden die de klachten veroorzaken. Zo kan het zijn dat je geen gezonde voeding binnenkrijgt, niet genoeg beweegt of niet regelmatig eet. Het is dan ook aan te raden om deze zaken eens goed onder de loep te nemen. Houd bijvoorbeeld eens een dagboek bij en schrijf daarin op hoe je je voelt, wat je hebt gegeten, of je hebt bewogen en hoe het met je buik gesteld is.

Therapie
Daarnaast kan het zijn dat je buikklachten getriggerd worden door stress en door je onderbewustzijn. Je darmen zijn namelijk nauw verbonden met je hersenen; deze twee communiceren continue met elkaar. Het is niet ondenkbaar dat je klachten veroorzaakt worden door (onbewuste) gedachten die je hebt. Zo kun je onbewuste negatieve gedachten door middel van hypnotherapie onderscheppen en omzetten naar positieve gedachten; dit beïnvloedt de darmwerking. Ook cognitieve gedragstherapie, waarbij je verbanden legt tussen emoties, gebeurtenissen en gedachten en je leert hoe je deze gedachten kunt beïnvloeden, kan heilzaam zijn bij PDS.

Heb je dus last van darmklachten zonder medische oorzaak of heb je de diagnose PDS gekregen? Probeer dan na te gaan wanneer de klachten optreden d.m.v. een dagboek en hier patronen in te herkennen. Mocht dit niet baten, informeer dan eens bij je huisarts naar hypno- of cognitieve gedragstherapie. En heb geduld; achterhalen waar je klachten vandaan komen, kan veel tijd in beslag nemen.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Margriet, mdl | Beeld: Pexels