Vaak last van een spontane bloedneus? Dit is wat je eraan kunt doen

bloedneus

Zo ontstaat een spontane bloedneus en zo bestrijd je hem

Heb je weleens spontaan een bloedneus? Dat kan verschillende redenen hebben. Als het echter vaak gebeurt, kan dat erg vervelend worden. Wat kun je ertegen doen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Waardoor krijg je een bloedneus?

Een bloedneus wordt doorgaans veroorzaakt door een beschadigd, kapot bloedvaatje in je neus. Die bloedvaatjes zijn heel klein en kwetsbaar, waardoor ze makkelijk ‘stuk gaan’. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je je neus hebt gestoten, gevallen bent of je in je neus hebt zitten peuteren. Toch kan een bloedneus ook spontaan opkomen, zonder reden. Waar komt dat dan door?

Spontane bloedneus

Een spontane bloedneus kan onder andere worden veroorzaakt door de plek van Kiesselbach. Dat is een netwerk van kleine bloedvaatjes in het slijmvlies van je neus, bij het neustussenschot. Als je een infectie hebt, kan dat ervoor zorgen dat er in dat stuk van je neus een bloeding ontstaat. Ook een ongeluk, aderverkalking, neuspeuteren en uitdroging kunnen een bloeding in dat deel van je neus veroorzaken.

Een tweede oorzaak is een hoge bloeddruk, een derde oorzaak is medicatie. Slik je bijvoorbeeld vaak bloedverdunners? Die vergroten de kans op het krijgen van een bloedneus aanzienlijk. Tot slot kun je nog denken aan de volgende dingen: een vreemd voorwerp in je neus, droge lucht, een stoot tegen je neus, warmte of niezen. Al die dingen zouden er ook voor kunnen zorgen dat je neus spontaan gaat bloeden.

Wat kun je tegen een spontane bloedneus doen?

Het is ten eerste belangrijk om altijd rustig te blijven als je een bloedneus krijgt. Als je in paniek raakt, stijgt je bloeddruk. Dat zorgt ervoor dat je neus alleen maar harder gaat bloeden. Je kunt een bloedneus op de volgende manier stoppen:

  1. Ga rechtop zitten. Buig lichtjes voorover, zodat het bloed niet richting je keel stroomt.
  2. Snuit heel voorzichtig je neus en probeer daarbij te voorkomen dat je bloed inslikt.
  3. Knijp je neus ongeveer tien minuten goed dicht en adem door je mond.

Hoe kun je een spontane bloedneus voorkomen?

Je weet nu wat je moet doen als je een (spontane) bloedneus krijgt. Wat kun je echter allemaal doen om te voorkomen dat het in de toekomst vaak weer gebeurt? Wij zetten een paar tips voor je op een rij:

  • Snuit je neus niet net nadat de eerdere bloeding is gestopt, anders kun je gelijk weer aan de gang
  • Drink geen koolzuurhoudende of hete dranken
  • Eet geen eten dat heel pittig gekruid is
  • Peuter niet in je neus
  • Rook niet
  • Drink geen alcohol
  • Vermijd toenemende druk in je hoofd (niet te vaak tillen en bukken)

Tot slot: mocht je nou dusdanig vaak spontaan een bloedneus krijgen dat je je er behoorlijk zorgen om maakt, dan is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. Die kan je dan doorverwijzen naar een KNO-arts, die verder onderzoek kan doen naar de oorzaak.

Lees ook: Dit is hoe je het snelst van een blaar af komt

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Brittany Colette