Dit is de reden waarom sommige mensen zo vaak moeten plassen

Waarom moet de één vaker naar de wc dan de ander?

Ben jij zo iemand die om het uur naar het toilet moet en krijg jij standaard de reactie ‘alweer?’ wanneer je meedeelt dat je moet plassen? Dan weet je vast ook als geen ander hoe vervelend het kan zijn als je even geen toilet in de buurt hebt, of wanneer je in een vliegtuig de middelste stoel krijgt aangewezen en je over je buurman heen moet klimmen om de wc te bezoeken. Hoe komt het toch dat sommige mensen zo vaak moeten plassen?

Het kan behoorlijk vervelend zijn wanneer je om de haverklap een bezoekje moet brengen aan het toilet.

Oorzaken

Een persoon plast gemiddeld 6 à 7 keer per dag, maar tussen de 4 en 10 keer wordt als normaal beschouwd. Toch zijn er mensen die per dag veel vaker naar het toilet moeten. Dit kan een hoop verschillende oorzaken hebben, van blaasstenen tot diabetes. Soms is er echter geen diagnose en kan het moeilijk zijn om een verklaring te vinden voor overmatig toiletbezoek. ”Bijna alles heeft effect op je blaas”, legt uroloog Michael Ingber uit aan HLN. ”Wat je eet en drinkt, stress, zelfs het weer.” De onderstaande 5 dingen kunnen de reden zijn waarom je zo vaak moet plassen.

1. Meer urine

Vaak snellen mensen naar het kleinste kamertje omdat ze het gevoel hebben dat ze moeten plassen, ook wanneer hun blaas eigenlijk leeg is. Maar bij mensen die lijden aan polyurie maakt hun lichaam ook daadwerkelijk meer urine aan dan normaal, soms tot wel 5 keer meer dan bij de gemiddelde volwassene.

2. Stress

Stress kan enorm veel impact hebben op je lichaam, zo ook op je blaas. Wanneer we nerveus zijn of stress ervaren, geven onze hersenen teveel signalen af, waardoor we sneller de drang hebben om te plassen. Ook verhoogt stress het cortisolgehalte in ons bloed. Dit heeft effect op de hormonen, waardoor we ook weer sneller een bezoekje brengen aan het toilet.

3. Voeding

Onze blaas is gevoelig voor bepaalde etenswaren. Vermijd pikante en zure voedingsmiddelen als je vaak moet plassen.

4. Kou

Wanneer het kouder wordt, reageert je lichaam hierop. Het resultaat: je blaas trekt samen waardoor je naar de wc moet.

5. Overactieve blaas

Bij een ‘overactieve blaas’ trekt je blaas uit zichzelf samen en geeft je het gevoel dat je moet plassen, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Maar de reden waarom je blaas samentrekt, is vaak onduidelijk. Een overactieve blaas kan vele oorzaken hebben. Vrouwen ondervinden vaak problemen door een urineweginfectie, goedaardige gezwellen op de baarmoeder en blaasontstekingen, waar bij mannen een vergrote prostaat, blaaskanker of blaasstenen vaak de boosdoener zijn.

Lees ook: Deze 3 symptomen wijzen op een overactieve blaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash