‘s Nachts vaak wakker om te plassen? Wellicht heb je nycturie

Moet jij ook altijd vier keer per nacht naar de wc?

Waar de een zonder moeite de hele nacht doorslaapt, wordt de ander vier keer per nacht wakker om naar de wc te gaan. Behoor jij tot die laatste categorie? Dan zou je weleens last kunnen hebben van nycturie. 

Herken jij de volgende symptomen?

Nycturie

Wanneer je meerdere malen per nacht naar de wc moet, spreken we van nycturie. Deze nachtelijke toiletbezoekjes kunnen veroorzaakt worden door een medische aandoening, zoals een slaapprobleem, hersenaandoening, prostaathypertrofie, suikerziekte, hartzwakte of het gebruik van bepaalde medicijnen. Naast een medische aandoening, kan het er ook simpelweg mee te maken hebben dat je te veel drinkt voor het slapengaan. Je zet namelijk zo vlak voor je naar bed gaat je nieren aan het werk. Die zorgen ervoor dat je je blaas op ‘gekke’ tijden weer moet legen.

Ouderen

Nycturie komt vaker voor bij ouderen. Volgens Gezondheidsnet heeft zo’n 22 procent van de mannen tussen de 50 en 70 jaar er last van. Bij vrouwen ligt dit percentage hoger, namelijk op 43 procent. In totaal heeft 13 procent van de bevolking last van deze aandoening.

Symptomen

Val je gemakkelijk in slaap? Dan heb je waarschijnlijk niet zo’n last van nachtelijke uitstapjes. Maar lig je voel je gevoel steeds uren wakker na een toiletbezoek? Dan is het verstandig om te onderzoeken of je er iets tegen kunt doen. Bij langdurig slaaptekort kunnen namelijk vervelende klachten ontstaan: een slecht humeur, depressie of chronisch slaaptekort. Bij chronisch slaaptekort vermindert je concentratie en daar kun je vooral op latere leeftijd last van krijgen. Een tip: probeer eens een slaapdagboekje bij te houden. Zo kun je nagaan of het inderdaad aan je drinkgedrag voor het slapengaan ligt, of dat er meer aan de hand is.

Lees ook: Weet jij het: hoeveel water moet je drinken na het trainen?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash