Ruime meerderheid Nederlands wil dat vaccineren verplicht wordt

De afgelopen jaren is de vaccinatiegraad van kinderen in Nederland gedaald

Het is al enige tijd een gespreksonderwerp waar de gemoederen hoog van oplopen: het wel of niet vaccineren van een kind. Uit recent onderzoek blijkt dat het grootste deel van de Nederlands vóór het verplicht vaccineren van kinderen is.

Samen met EenVandaag ging LINDA.nl op onderzoek uit.

Mazelen

Door de dalende vaccinatiegraad van kinderen in Nederland is de kans op uitbraak van besmettelijke ziekten toegenomen. En dat baart artsen zorgen. Op een crèche in Den Helder raakten afgelopen april vier kinderen besmet met de mazelen, het virus dat een hersenontsteking met dodelijke gevolgen kan veroorzaken.

Verplicht consult

De groep mensen die hun kinderen niet wil vaccineren is groter geworden. Deze ouders zijn bang voor de bijwerkingen die een dergelijke vaccinatie op hun kind kan hebben. Uit het onderzoek van LINDA en EenVandaag onder meer dan 32.000 respondenten, blijkt dat 76 procent van hen wil dat ouders verplicht een consult over vaccinatie moet volgen, zodat ze in ieder geval goed geïnformeerd zijn over vaccinaties. 71 procent ziet graag dat vaccineren verplicht wordt.

Strengere maatregelen

Een grote groep mensen is voor strengere maatregelen tegen de zogenoemde anti-vaxxers. Zo wil 55 procent dat ouders die hun kind niet laten vaccineren minder kinderbijslag ontvangen. 82 procent vindt daarnaast dat crèches kinderen die niet gevaccineerd zijn tegen infectieziekten mogen weigeren.

Lees ook: Onderzoek wijst uit: 63 procent van de Nederlanders bang een burn-out te krijgen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Linda | Beeld: Pixabay