DEZE vage klachten wijzen op een tekort aan vitamine D! Belangrijk om te weten!

De dagen worden steeds donkerder en korter, we zien het zonnetje nog maar sporadisch. De zon voorziet ons van onze dagelijkse portie vitamine D, een tekort ligt dan ook op de loer.

De klachten van een vitamine D-tekort zijn erg vaag en je zal ze dan ook snel over het hoofd zien. Echter, als je last hebt van één of meerdere van onderstaande klachten is het tijd om als de wiedeweerga supplementen te gaan slikken of een andere manier te vinden om je vitamine D weer op peil te krijgen.

  1. Overmatig zweten: Heb je een glimmend hoofd zonder dat je enige vorm van activiteit hebt ondernomen? Heb je het vaak warm en zomaar klotsende oksels? Dan is het de moeite waard om eens te controleren of je vitamine D op peil is.
  2. Onverwachte en opmerkelijke spierzwakte: Sterke spieren zijn niet alleen een kwestie van genoeg ijzer. Een vitamine D-tekort kan ertoe leiden dat je je oververmoeid voelt, zelfs als je genoeg slaap hebt gepakt. Onderzoekers van Harvard hebben vitamine D-supplementen gelinkt aan spierbeheersing. Wanneer je extra vitamine D slikt, kun je binnen een halfjaar al van spierzwakte af zijn.
  3. Gebroken botten: Rond je dertigste stop je met het aanmaken van botmassa. Een tekort aan vitamine D kan de kans op osteoporose vergroten en versnellen. Het is voor bijna iedereen vrijwel onmogelijk voldoende vitamine D te halen uit voeding alleen. Het vraagt om genoeg daglicht, gezonde voeding en supplementen.
  4. Chronische pijn: Veel mensen hebben last van (subtiele) pijn in hun botten ook wel bekend als osteomalacie. Mensen die de diagnose fybromyalgie of artritis hebben, kunnen om die reden ook een vitamine D-tekort hebben. Als het ongemak weken aanhoudt, is het raadzaam de huisarts te vragen of een vitamine D-tekort de oorzaak kan zijn. Ook belangrijk om te weten: vitamine D kan spierpijn na een work-out verminderen en zorgt ervoor dat spieren sneller herstellen.
  5. Een sombere stemming: depressie en een neerslachtig gevoel wordt regelmatig gelinkt aan een vitamine D tekort. Het mineraal werkt op hetzelfde gedeelte van je brein als het gedeelte wat je stemming regelt.