Vaker naar het toilet om te plassen ’s nachts? Hierdoor kan het komen

plassen

En dit kun je er aan doen

Hoe ouder we worden, hoe vaker we ’s nachts naar het toilet moeten. Geen zorgen als dit bij één keer blijft. Maar het kan vervelend worden wanneer dit vaker gebeurt. Gelukkig zijn er verschillende tips om dit te verminderen.

Nycturie: vaker plassen

We plassen meerdere keren per dag, dat is heel normaal. Je blaas kan het ’s nachts vaak ophouden tot de volgende ochtend, want in de nacht produceert het lichaam minder urine. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Een overactieve blaas kan een oorzaak zijn, waarbij je sneller het gevoel hebt dat je moet plassen dan dat urine aangemaakt wordt. Men spreekt van nycturie, wanneer je twee keer of vaker per nacht naar het toilet moet om te plassen.

Polyurie: urine aanmaak in de nacht

Wanneer er veel urine in de nacht wordt aangemaakt, kan ook nycturie ontstaan. Dit wordt nachtelijke polyurie genoemd. Het zoutgehalte in het lichaam speelt hierbij een belangrijke rol, bijvoorbeeld wanneer iemand veel zout binnenkrijgt. De werking van de nier- en hartfunctie bepalen het evenwicht hiervan.

Oorzaken en oplossingen

Natuurlijk zijn er meerdere oorzaken voor het vaak moeten plassen in de nacht. Dit kan komen door het eten van energiek voedsel of het drinken van bijvoorbeeld koffie of alcohol. Ook veel drinken vlak voor het slapen kan een oorzaak zijn. Het is goed om gedurende de dag regelmatig te drinken, dan is het namelijk niet erg om twee uur voor bedtijd geen drinken meer binnen te krijgen.

Medische aandoeningen kunnen ook een oorzaak zijn. Het krijgen van zwakke bekkenbodemspieren kan bij vrouwen ervoor zorgen dat er meerdere toiletmomenten zijn per nacht, fysiotherapie kan hiervoor een oplossing zijn. Bij mannen kan een vergrote prostaat hetgeen zijn waardoor ze vaker moeten plassen. Het is verstandig om hiermee langs de huisarts te gaan.

Mensen met een trage stoelgang en droge en harde ontlasting, kunnen ook last hebben van het ’s nachts vaker moeten plassen. Naast je blaas zit het laatste deel van de dikke darm. ”Wanneer er in dat deel ontlasting blijft zitten, kan dit druk geven op de blaas”, aldus bekkenbodemkinesitherapeute Marjan Claes. Een goede oplossing hiervoor is om lijnzaad toe te voegen aan een smoothie of yoghurt of elke dag een kiwi te eten.

Tips

  • Het gebruiken van minder zout is een goede oplossing;
  • Draag overdag steunkousen wanneer je vocht vasthoudt in enkels of benen;
  • Drink 2 uur voordat je gaat slapen niet meer en drink niet teveel;
  • Het is belangrijk om goed uit te plassen voordat je gaat slapen.

Lees ook: Levensvraag: wat gebeurt er als je moet plassen tijdens een operatie?

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels