Moet je vaker plassen in de winter? Blijkbaar heeft het een medische reden

Je bent niet de enige die in de winter vaker het kleinste kamertje van het huis opzoekt

Als je braaf twee liter water per dag drinkt, moet je ongeveer vijf tot acht keer per dag plassen. Maar is het je weleens opgevallen dat je in de winter vaker naar de wc moet? En daarin ben je ook niet de enige. Er is blijkbaar een medische reden voor.

Een natuurlijk proces van het lichaam

Dat je in de winter vaker naar de wc moet komt door koude diurese. We horen het je al vragen: koude wat?. Het is een proces dat je lichaam doorloopt om je lichaamstemperatuur te reguleren wanneer het koud is. En dat proces resulteert er voor veel mensen in dat ze vaker naar de wc moeten.

Urineproductie gaat omhoog

“Deze biologische reactie leidt bloed naar de kern van je lichaam om warmte te creëren. De nieren geven dan extra vocht af om de druk te stabiliseren. Dit proces stimuleert de urineproductie en daarom moet je vaker plassen in de koudere wintermaanden”, legt Dr. Diana Gall van de online service Doctor 4 U uit aan Metro UK. Hoe koud het buiten precies moet zijn voor je lichaam overgaat op het koude diurese proces is echter onbekend.

Een verstoring in je vochtbalans

De koude diurese leidt vaak niet tot zorgelijke omstandigheden. Al kan het wel de vocht- en zoutbalans in je lichaam verstoren. In extreme gevallen leidt het tot onderkoeling, maar dit gebeurt alleen als er niet genoeg sodium in het lichaam is, maar de meeste mensen eten meer dan genoeg voedingsmiddelen met sodium erin.

Lees ook: Heb jij moeite met naar het toilet gaan? Deze 4 kruiden gaan je helpen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Unsplash