Huh: blijkbaar val je makkelijker af als je dit parfum draagt

Bonus: het parfum is makkelijk te verkrijgen en niet duur

Wie de strijd tegen de kilo’s weleens is aangegaan, weet dat je veel discipline nodig hebt. Natuurlijk kun je af en toe wel snoepen, maar je moet wel een calorietekort creëren om af te vallen. Lukt het jou wel om hartige snacks te laten staan, maar gaat jouw hart met name sneller kloppen van zoetigheid? Dan kan dit parfum je helpen. 

Minder trek in zoet

Vind je het met name moeilijk om nee te zeggen tegen allerlei zoete lekkernijen? Dan zou een bepaald soort parfum jouw redder in nood kunnen zijn. Zo blijkt uit een onderzoek van het St. George’s ziekenhuis in Londen dat vanilleparfum ervoor kan zorgen dat je minder zin hebt in chocolade, zoete lekkernijen en zoete drankjes.

Geuren

Voor dit onderzoek kregen vrijwilligers met op z’n minst 6,3 kilo overgewicht een patch op de rug van hun hand geplakt. Een groep kreeg een patch met een vanillegeur, een andere groep kreeg een patch met een citroengeur en de controlegroep kreeg geen patch. 

Resultaat

In een maand tijd bleek dat de groep met de vanillegeursticker minder zin had in chocolade en de proefpersonen waren gemiddeld 2,2 kilo verloren. De groep met de citroenpatch was 1,4 kilo afgevallen en de groep zonder patch raakte 1,1 kilo kwijt. Of de proefpersonen daarnaast nog een specifiek dieet volgden, is niet duidelijk.

Nog wel zin in hartig

Catherine Collins van het St George ziekenhuis beweert dat de trek in chocolade halveerde bij de mensen met de vanillesticker. Helaas bleken de vanillepatches alleen de zoete trek te stillen. De vrijwilligers bleven zin houden in hartige snacks en alcohol.

Serotonineniveau

Collins acht het mogelijk dat de geur van vanille het serotonineniveau in de hersenen kan veranderen. Serotonine speelt een rol bij de eetlust en wanneer je chocolade eet, wordt een bepaald stofje in de chocolade omgezet in serotonine. Collins stelt daarnaast wel dat dit nog verder onderzocht moet worden.

Budget

Wie leeft met een ‘baat het niet, dan schaadt het niet’-mentaliteit en graag wat wil afvallen, kan natuurlijk altijd een vanilleparfum aanschaffen. Een dusdanig luchtje is bij winkels als The Body Shop verkrijgbaar en kost daar zo’n 14 euro. Best te doen, toch?

Lees ook: 10.000 stappen per dag zetten: helpt het echt met afvallen?

Bron: The Guardian | Beeld: Unsplash, Vanesa conunaese