Van stijgen tot landen: dit gebeurt er tijdens een vlucht met je lichaam

vlucht

En dit kun je doen als je er last van hebt

Elke dag stijgen er heel wat vliegtuigen op om mensen naar hun bestemming te brengen. Tijdens het gehele proces, van het opstijgen tot de landing, gebeurt er heel wat in je lichaam. We vertellen je wat je kunt doen om je zo goed mogelijk op een vlucht voor te bereiden.

Bij het opstijgen

Nadat je hoogstwaarschijnlijk een tijdje in de rij hebt gestaan, kun je eindelijk het vliegtuig instappen. Het avontuur kan beginnen! Iets waar je vanaf het eerste moment op moet letten, is dat je niet uitdroogt. Tijdens een vlucht van slechts drie uur kun je namelijk al tot anderhalve liter vocht verliezen. De lucht op grote hoogte bevat minder water en minder zuurstof, waardoor de luchtvochtigheid in een vliegtuigcabine erg laag is. Het zorgt ervoor dat je huid en je ogen na een lange vlucht vaak droog aanvoelen. Ook je neusholtes en je oren kunnen geïrriteerd raken door de lage luchtvochtigheid. Bacteriën kunnen zich makkelijker in je neus nestelen en je hebt dus meer kans om verkouden te worden. Wat je ertegen kunt doen? Vooral veel water drinken en alcohol, koffie en thee vermijden.

Tijdens de vlucht

Val je tijdens een vlucht vrijwel meteen in slaap? Dat komt door het lage zuurstofgehalte in het vliegtuig. Het zorgt ervoor dat je bloed minder zuurstof kan opnemen, waardoor je je sneller slaperig en wazig voelt. Dit kun je voorkomen door tijdens de vlucht af en toe even op te staan en indien mogelijk heen en weer te lopen, zodat je bloedsomloop wordt bevorderd. Het kan daarnaast gebeuren dat je een opgeblazen gevoel hebt. Mocht je het gevoel krijgen dat je een scheet moet laten, dan is aan te raden om hem gewoon te laten gaan. Scheten inhouden zorgt er namelijk niet alleen voor dat je opgeblazen gevoel erger wordt, maar ook dat je bloeddruk stijgt.

Bij de landing

Bij de landing kun je behoorlijk last krijgen van je oren. Dit komt door de veranderende druk in het vliegtuig. De lucht gaat vanbinnen drukken, waardoor je tijdelijk gehoorverlies en een stekende pijn kunt ervaren. Dit kun je verhelpen door te gapen of kauwgom te kauwen. Dat zorgt ervoor dat de lucht makkelijker door je oorbuis kan stromen, waardoor de druk in je oren weer normaal wordt. Geen fan van kauwgom? Dan kun je ook 30 minuten voor het stijgen en 30 minuten voor het landen neusspray gebruiken.

Lees ook: Handig: zo neem je extra bagage mee in het vliegtuig zonder ervoor te betalen

Bron: METRO Nieuws | Beeld: Unsplash, Alexey Starki