5 veelgestelde vragen over de periode na je coronavaccinatie 

coronavaccinatie

Ben je ook beschermd tegen mutaties? En moet je nog afstand houden?

Het vaccineren is inmiddels ook in Nederland in volle gang. De eerste mensen hebben hun tweede vaccin zelfs ook al gehad. En daarmee komen er ook allerlei vragen naar boven: wat mag je wel en niet doen nadat je de prik hebt gekregen? Kun je nog corona krijgen en hoe zit het met alle mutaties? Wij geven de antwoorden op vijf veelgestelde vragen. 

1. Kun je nog ziek worden?

Laten we maar meteen beginnen met de belangrijkste vraag: kun je nog corona krijgen nadat we zijn gevaccineerd? Ja, dat kan. Maar de kans is wel aanzienlijk kleiner nadat je een vaccinatie hebt gehaald. Het vaccin dat op dit moment wordt gegeven bestaat uit twee prikken. Nadat je de eerste prik hebt gehad begint het meteen te werken. Echter duurt het even voordat je lichaam voldoende antistoffen heeft aangemaakt tegen het coronavirus. Wanneer je vlak voor of na de eerste prik besmet raakt, is er dus zeker een kans dat je ziek wordt. Na twee prikken is de kans dat je ziek wordt heel klein, maar het is niet uitgesloten. Het ziektebeeld is dan echter wel minder ernstig in de meeste gevallen. 

2. Moet je nog afstand houden? 

We verlangen allemaal naar het moment dat we elkaar weer kunnen knuffelen, naar een uitverkocht concert kunnen of in een vol restaurant kunnen zitten. Helaas moeten we voorlopig nog gewoon anderhalve meter afstand houden, ook nadat je gevaccineerd bent. Want hoewel de kans dat je ziek wordt heel klein is na een prik, weet het RIVM nog niet of je als gevaccineerde het virus kunt verspreiden. Daarom moeten ook gevaccineerde mensen gewoon afstand houden, mondkapjes dragen en hun handen stuk wassen.