Vegetarisch eten goed voor het milieu? Dit had je niet gedacht!

koe

Een nieuwe studie van de Carnegie Mellon Universiteit zet grote vraagtekens bij het vervangen van vlees door groenten. Zij deden onderzoek naar de grondstoffen, zoals water en energie, die nodig zijn voor het gehele traject van het produceren van verschillende groenten. Hieruit bleek dat er voor groenten vaak zeer veel energie en grondstoffen nodig zijn, deze zorgen voor een veel hogere uitstoot van broeikasgassen dan je zou denken.

Per gram leveren kippenvlees en varkensvlees bijvoorbeeld veel minder uitstoot op dan sla, aubergine of komkommers. Dit komt vooral omdat deze groenten veel water nodig hebben en vaak gekweekt worden in kassen, zoals we die in ons land overal vinden. En kassen gebruiken zeer veel energie wat op zijn beurt weer zorgt voor veel uitstoot.

Het vervangen van vlees voor groenten zorgt er volgens het onderzoek voor dat er 38 % meer energie en 10 % meer waterwordt gebruikt. Daarnaast zorgt het voor 6 % meer uitstoot van schadelijke gassen. Veel beter (zowel voor het milieu als de gezondheid van de mensen zelf) is dus om minder te eten.

Meer aandacht voor 100% biologisch gekweekte groente en fruit zou een uitkomst zijn. Helaas wil de gemiddelde consument geen extra geld uitgeven hiervoor. Een goede balans zou een eerste stap zijn in de goede richting!

Bron

Pagina 2/2

Array