Hoe veilig is het om te slapen met een elektrische deken?

Lekker warm is het zeker, maar is het ook goed voor je?

Met temperaturen rond het vriespunt grijpen we al snel naar een wollen trui, een joggingbroek, een paar dikke sokken en natuurlijk een elektrische deken. Want zeg nou zelf: in een ijskoud bedje stappen, daar heeft niemand zin in. Maar is het eigenlijk wel veilig om onder een warme, elektrische deken in slaap te vallen? 

Ideale temperatuur

De verwarming op standje tropisch is natuurlijk heerlijk als je aan het werk bent of als je op de bank een filmpje aan het kijken bent, maar ‘s nachts kun je de kamer beter wat koeler houden. De beste temperatuur voor kinderen en volwassenen is tussen de 15 en 19 graden, voor baby’s kun je de thermostaat beter tussen de 18 en 21 graden instellen. Bij de ideale temperatuur val je sneller in slaap en geniet je van een betere rem-slaap.

Dat gezegd hebbende, snappen we dat je het liefst niet in een ijskoud bed stapt. Een heel gek idee is het dan ook niet om even onder zo’n warmtedeken te doezelen. Maar houd echter wel rekening met deze drie gevaren:

Te warm

Zoals gezegd, slaap je beter als de kamer iets koeler is. Het is daarom een goed idee om de verwarming uit of lager te zetten. En ja, daar hoort ook een koel bedje bij. De hele nacht onder een verwarmde deken slapen, is dan ook niet zo’n goed idee. Je centrale lichaamstemperatuur wordt hierdoor hoger, waardoor je lichaam – en met name je hart – veel harder aan het werk moet. En dat is nou net niet de bedoeling. Je wilt immers helemaal tot rust komen in de nachtelijke uurtjes.

Kortsluiting

Een verwarmde deken brengt nog een risico met zich mee, namelijk dat van oververhitting. Hoewel jouw elektrische deken moet voldoen aan allerlei veiligheidseisen, is er altijd de kans dat er iets misgaat. Zo bestaat het risico dat er iets mis is met de bedrading of kent de deken een ander gebrek, waardoor er kortsluiting kan optreden. Een kampvuurtje in je bed, daar zit je nou niet echt op te wachten, denken wij.

Elektromagnetische velden

Als je jezelf onder een deken vandaan worstelde of je sjaal afdeed, heb je vast weleens een schokje gekregen. Dat komt door de elektrische signalen die in je lichaam zitten. Elektromagnetische velden kunnen deze signalen in ons lichaam verstoren. Die elektromagnetische velden zijn afkomstig van allerlei elektrische apparaten, van wekkers tot televisies en van magnetrons tot – jawel – warmtedekens. Als je elke nacht zo’n acht uur onder je verwarmde elektrische deken ligt te dommelen, zouden deze elektromagnetische velden best wat invloed kunnen hebben op zowel je slaap als je immuunsysteem en je hormonen. Hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is en meer onderzoek hiernaar nodig is, is al wel te stellen dat deze velden een heel lage frequentie hebben. Maar voor de zekerheid is het niet zo’n slecht idee om voorzichtig te zijn.

Veilig gebruiken

Dit klinkt misschien allemaal een beetje eng, maar je kunt je elektrische deken gewoon nog blijven gebruiken. Ga er wel verstandig mee om. Leg ‘m bijvoorbeeld een half uur voordat je gaat slapen alvast op je bed, zodat je in een heerlijk verwarmd bedje kunt stappen. Als je gaat slapen, doe de deken dan uit en haal de stekker uit het stopcontact. Easy does it!

Lees ook: Wat er met je lichaam gebeurt als het te warm is om goed te slapen

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels, Taryn Elliott