Dit is waarom je nooit aan de velletjes moet trekken als je bent verbrand

zonnebrand

Laat die velletjes zitten!

Velen van ons kunnen het niet weerstaan: aan velletjes trekken. Als je vergeten was om je in te smeren met zonnebrand en je flink bent verbrand, is vervellen een logisch vervolg. We zijn fan van alles wat los zit en beginnen massaal te peuteren aan die loszittende velletjes. Een slecht idee, zo blijkt nu. 

Voortaan moet je er vanaf blijven.

Huidcellen

Als je de velletjes van je huid aftrekt loop je onbedoeld een risico op littekens. De huid vervelt niet overal met dezelfde snelheid en daardoor kun je je huid beschadigen als je de velletjes er te snel aftrekt. Daarbij is het voor je huid een natuurlijke manier om dode huidcellen te verwijderen. Dit proces hoor je niet te versnellen of te verstoren. Laat het rustig z’n gang gaan, zodat je huid weer net zo mooi terug komt als voor die nare verbranding.

Huidkanker

Nog iets om te onthouden: de velletjes zijn enkel een teken dat jij je beter moet insmeren. Zie het al een straf en de volgende keer zul je er misschien beter om denken. Wij hopen het voor je, want niemand wil verbranden. Het is pijnlijk en neemt op de lange termijn risico’s met zich mee. Wist je bijvoorbeeld dat je er een nare vorm van melanoom (huidkanker) van kunt krijgen? Insmeren is heel belangrijk!

Lees ook: Vaarwel sportschool: zoveel calorieën verbrand je met een uurtje tuinieren

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: wikimedia commons, Sunburn