Vergeet je stappenteller: dít is belangrijk wanneer je gaat wandelen

wandelen

Goed om te weten!

Veel mensen zullen het doel om 10.000 stappen per dag te halen herkennen. Wandelen is immers gezond voor je. Daarnaast is het ook een veel gehoord gezondheidsadvies. Maar uit onderzoek is gebleken dat het aantal stappen niet zo belangrijk is, maar we eigenlijk zouden moeten letten op iets anders. 

Wandelen

Dat wandelen goed is voor je gezondheid, is een feit. Zeker wanneer je eropuit trekt voor een flinke wandeling door de natuur, kan dit wonderen doen voor je conditie. Hoe meer je wandelt, hoe groter het vermogen van je longen. Zo neem je meer zuurstof op en wordt je bloeddruk verlaagd. Supergezond!

Het aantal stappen

Maar als we alleen naar het aantal stappen kijken, richten we ons op het verkeerde aspect van wandelen. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA Neurology en JAMA Internal Medicine, blijkt namelijk dat je vooral op het wandeltempo zou moeten letten. Wanneer je op een hoger tempo wandelt, zou je veel meer gezondheidsvoordelen uit wandelen kunnen halen, concludeert het onderzoek.

Onderzoek

Voor het onderzoek werd maar liefst zeven jaar lang een groep mensen gevolgd en hun beweging geanalyseerd. En wat bleek? Wanneer ze op verschillende momenten van de dag op hoog tempo een klein stukje gingen wandelen, werd de minder kans op hartaandoeningen, kanker en dementie kleiner. Dat effect bleek een stuk groter dan wanneer je een half uurtje op normaal tempo gaat wandelen. Dat hadden we niet verwacht!

Betekent dit dat je lange wandelingen geen zin hebben? Absoluut niet. Wandelen heeft ontzettend veel voordelen, zoals het stimuleren van je spijsvertering. Naast lichamelijke voordelen, is wandelen ook goed voor je mentale gezondheid. Je kunt je hoofd leegmaken en voelt je na een wandeling rustig en ontspannen. Probeer beide soorten wandelingen af te wisselen en je hebt alle gezondheidsvoordelen te pakken!

Lees ook: Aha! Dit betekenen de gebaren van motorrijders

Bron: Libelle, ASR | Beeld: Pexels