Verkouden? Dit is de grootste fout die je kan maken met stomen

verkouden stomen verkeerd
Blijkbaar doen we iets verkeerd tijdens het stomen

Tijdens deze periode van het jaar beginnen onze neuzen vol te lopen en kunnen we een flinke verkoudheid oplopen. Een fijne verlichting om de bijholtes te ontdoen van al het slijm is om even te stomen. Volgens grootmoeders recept vullen we een kom met heet water, voegen we wat menthol toe en hangen we met een handdoek om ons hoofd boven de kom.

Toch doen we hier iets verkeerd, want het toevoegen van menthol blijkt overbodig.

Stomen

Stomen helpt helaas niet om een verkoudheid te voorkomen. Wel kan het de klachten van verstopte holtes aanzienlijk verminderen door de gestoomde lucht in te ademen. Ook onder de douche, in een afgesloten ruimte, kan je dankzij deze stoom weer (redelijk) vrij ademen. Maar wat blijkt? Het toevoegen van menthol aan de stoom blijkt geheel overbodig, zo meldt Thuisarts.nl. Het zou zelfs worden afgeraden door deskundigen, omdat menthol de slijmvliezen kan irriteren waardoor je nóg meer last krijgt. Ook het toevoegen van wat kamillethee voegt niets extra’s toe, echter doet dit verder geen kwaad. Om vrij te kunnen ademen heb je enkel wat hete stoom nodig.

Zoutwateroplossing

Wil je een methode proberen dat wél goed werkt tegen een verstopte neus? Dan kun je volgens KNO-artsen het beste de neus spoelen met een zoutwaterspoeling. Gelukkig hebben we een simpele manier om zelf een zoutwaterspoeling te maken. Voeg een afgestreken theelepel zout aan een drinkglas met lauwwarm water. Houd je hoofd achterover en druppel de oplossing in je neus en snuif deze een beetje op. Deze zoutoplossing kun je zo vaak gebruiken als je wilt. Koop je liever een neusspray bij de drogist? Dan kun je ook kiezen voor neusdruppels of spray met xylometazoline. Dit vermindert de zwelling van het slijmvlies, waardoor je wat gemakkelijker door uw neus kunt ademen. Xylometazoline kun je drie maal per dag en maximaal een week gebruiken. Als je dit middel te lang gebruikt, kan het de slijmvliezen beschadigen.

Lees ook: Verkouden en snotterig? Dit is waarom zoveel mensen hier nu last van hebben

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Thuisarts | Beeld: videostill, YouTube