‘Je wordt verkouden van kou’, waar of niet waar? Dit is het antwoord!

Word je nu verkouden door kou of niet?

Het is een discussie die elk jaar weer oplaait en waar wij eigenlijk nooit een eenduidig antwoord op kregen. Word je nu verkouden van kou, of van een virus, of van allebei? We horen als sinds jaar en dag dat we ons met koud en nat weer goed aan moeten kleden, anders hebben we zo een verkoudheid te pakken.

Maar tegenwoordig hoor je ook vaak dat je net zo goed in je onderbroek in de sneeuw kan gaan staan met -10 , want kou en het weer hebben niets met verkoudheid te maken.

Kou vatten
Maar waarom worden we dan toch allemaal verkouden als de herfst weer begint? Onderzoekers zijn erachter gekomen dat het advies om niet op de tocht te gaan zitten als je geen verkoudheid op wil lopen tóch(t) niet zo gek is. Verkoudheid wordt inderdaad veroorzaakt door een virus en ook groeien de virussen niet sneller als het koud is, maar er zijn wel andere factoren die verklaren waarom de verkoudheid vaker de kop op steekt als de temperatuur daalt.

Slijmvliezen
Onze slijmvliezen zijn bij kou bijvoorbeeld veel slechter doorbloed en hierdoor krijgt het bloed minder kans om naar de neus en keel te stromen. Dit heeft als gevolg dat onze weerstand daalt en dat virussen makkelijker hun gang kunnen gaan. Wie dus op de tocht staat loopt wel degelijk een grotere kans om ‘kou te vatten!’ Weten we dat ook weer.

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash