Is het een ‘verkoudheidje’ of tóch een bijholteontsteking? Déze tekenen vertellen het je

Dankzij deze tekenen weet je of je verkouden bent of een bijholteontsteking hebt

Veel mensen hebben er last van rond dit tijdstip van het jaar: een verkoudheid. Een vervelende snotneus die maar niet lijkt op te houden en de hele dag last van een bonkend hoofd. Maar loop je al langere tijd rond met de tekenen van een verkoudheid? Dan bestaat de kans dat het geen ‘verkoudheidje’ is, maar een bijholteontsteking. 

Aan deze tekenen kun je merken of je last hebt van een bijholteontsteking.

Oorzaak bijholteontsteking
Een ontsteking aan de bijholte is een van de bekendste vormen van een voorhoofdsholteontsteking. Vaak is het verschil tussen een verkoudheid en een echte ontsteking moeilijk te onderscheiden. Bij een verkoudheid raakt de boel verstopt doordat de slijmvliezen in zowel de neuskeelholte als de bijholten ontstoken zijn. Het gevolg: het lichaam produceert veel snot. In deze afgesloten, vochtige ruimtes gaat het broeien van de bacteriën waardoor de kans op een ontsteking in één of meerdere bijholtes (vaak de kaak- en/of voorhoofdholte) wordt vergroot.

Tekenen
Loop je langer dan 1o dagen rond met verkoudheidsklachten? Dan is de kans groot dat deze is ontaard in een bijholteontsteking. Een aantal van de onderstaande tekenen wijzen erop dat je geen last meer hebt van een verkoudheid, maar dat je kampt met een bijholteontsteking:

  • Je hebt last van koorts.
  • Je voelt druk en/of pijn in je voorhoofd, gezicht, achter of boven de ogen of in de kaak.
  • De bovenste rij van je tanden en kiezen hebben gevoelige wortels.
  • Je kan minder goed ruiken.
  • Bij kauwen of bukken voel je pijn.
  • Meestal zit de ontsteking aan één kant; je linker- of rechterwang kan dikker zijn.

Oplossing
Een voordeel: meestal duurt een bijholteontsteking ongeveer één tot drie weken. Antibiotica of medicijnen helpen zelden tegen deze ontsteking, tenzij het langer aanhoudt dan een aantal weken of bij een verminderd afweersysteem. Roken is het slechtste wat je kunt doen; het irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing. Druppels of spray met xylometazoline kan het beste gebruikt worden om de slijmvlieszwelling in de neus- en keelholte te verminderen. Wanneer je een pijnstiller wilt nemen, kies dan voor paracetamol. Bij ibuprofen is er meer kans op bijwerkingen. Tenslotte kan stomen of een zoutoplossing nog helpen om de klachten te verminderen, echter helpt dit niet om de ontsteking sneller te genezen.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: kno.nlgezondheidsnet, Margriet | Beeld: Pixabay