Ben je gewoon heel erg vermoeid, of heb je de ziekte van Pfeiffer?

Zo kom je erachter of je de ziekte van Pfeiffer hebt

De ziekte van Pfeiffer wordt vaak ten onrechte gezien als een aandoening die alleen maar tieners treft. Het is logischer dat het tieners treft, maar volwassenen kunnen ook zeker geïnfecteerd worden. Ben je de laatste tijd heel erg moe en heb je last van de andere symptomen? Ga dan eens na of je geen Pfeiffer zou kunnen hebben. 

Zowel kinderen als volwassenen kunnen het virus krijgen.

Epstein-Barr

De ziekte van Pfeiffer is een infectie met het Epstein-Barr virus en wordt veelal overgedragen via het speeksel van iemand die het virus heeft. Het is dan ook niet voor niets dat de ziekte ook wel de ‘kusziekte’ wordt genoemd. Lang niet iedereen die besmet wordt met het virus wordt hierna ook daadwerkelijk ziek. Kinderen jonger dan 10 jaar krijgen vaak geen last van het virus; ongeveer 50 procent van de kinderen onder de 5 jaar wordt besmet, maar ontwikkelt geen symptomen. Bij tieners en volwassenen verloopt het ziektebeeld veel grilliger: zij ervaren vaak de typische symptomen van Pfeiffer.

Vermoeid

Wanneer je het virus hebt, kun je het maar liefst achttien maanden lang overdragen aan anderen. Na deze periode is het virus uit je systeem en kun je anderen niet meer besmetten. En nee, niet alleen door te zoenen, maar ook door water te drinken uit hetzelfde flesje of door te eten met hetzelfde bestek. Door de enorm lange periode waarin een drager een ander kan besmetten, is het niet zo vreemd dat veel mensen op een bepaald punt in hun leven in aanraking komen met de ziekte. Voel je je al een hele tijd vermoeid en heb je daarnaast ook nog last van de andere symptomen, dan is er misschien reden om te onderzoeken of je misschien geïnfecteerd bent met het virus.

Lees verder op de volgende pagina voor een beschrijving van de symptomen.

Pagina 1/2