Waar of niet waar: kan je verslaafd raken aan suiker?

suiker

Kan je echt verslaafd raken aan suiker?

We zijn allemaal wel fan van een zoete versnapering op z’n tijd. Een lekker koekje of misschien een lekker groot glas cola. Wij zeggen er niet altijd nee tegen, maar als je er nooit ‘nee’ tegen zegt, kan je dan spreken van een suikerverslaving? Bestaat er zoiets?

Een onderzoeksteam van US National Library of Medicine zocht het voor je uit.

Verslaving
De wetenschappers keken naar de verslavingsgevoeligheid van mensen en pakte daar de literatuur over voedsel- en suikerverslavingen bij. Ze vergeleken dit met een drugsverslaving en wat bleek? De kans dat een mens verslaafd raakt aan suiker is nihil. Er werden weinig aanwijzingen gevonden dat dit wel zou kunnen.

Dopamine
Het is overigens wel zo dat suiker iets doet met onze hersenen. We voelen ons er gelukkiger door. “Suiker stimuleert dopamine-afgifte in ons brein en in dat opzicht lijkt het eten van suiker wel op verslavende drugs,” vertelt Jasper de Vries van het Voedingscentrum aan AD. Toch is er wel degelijk een verschil tussen suiker en drugs. Drugs verandert het dopamine-systeem en suiker doet dit niet. “Een echte verslaving leidt tot grote afhankelijkheid waarbij iemand steeds meer drugs nodig heeft. Dit effect is nog nooit aangetoond voor suiker.”

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld Pixabay