Verslaafd aan zout eten? Dit is hoe dat komt

zout eten

Kun jij ook elke dag wel een zak chips leeg eten?

Waar de een elke dag een stukje chocolade oppeuzelt, heeft een ander de hele dag trek in hartige snacks. Chips, friet, pizza, borrelnootjes, noem het maar op. Ben jij ook zo verslaafd aan zout eten? Dat zou maar zo eens iets kunnen zeggen over je gezondheid. 

Onderliggend gezondheidsprobleem

Laten we vooropstellen: er is absoluut niets mis met een zakje chips of een patatje op zijn tijd. Maar, je kent het wel: alles met ’te’ ervoor is niet goed. Wanneer je té vaak, té veel zin hebt in zout eten, kan dit maar zo eens op een onderliggend gezondheidsprobleem duiden.

Ben jij verslaafd aan hartig eten? Hier kan het door komen:

  • Je drinkt te weinig. Eén van de meest voorkomende oorzaken van het constant zin hebben in zout eten, is dat je gedehydrateerd bent. Als je te weinig water drinkt, heb je vaker behoefte aan hartige snacks dan iemand die zo’n twee liter per dag drinkt. Vaak wijst zo’n trek in zout eten echter niet op honger, maar op dorst. Als je in het vervolg denkt honger te hebben, drink dan eerst één of twee glazen water. Heb je na een half uur geen honger meer? Dan had je geen honger, maar vroeg je lichaam om water. En als je nog wel honger hebt, kun je altijd daarna een snack nemen.
  • Je drinkt te weinig tijdens het sporten. Eigenlijk is hierbij hetzelfde aan de hand als bij het eerste punt, maar daarbij komt nog dat je tijdens het sporten doordat je zweet heel veel zout verliest. Op een gegeven moment krijg je een signaal van je lichaam dat dat zoutgehalte weer bijgevuld moet worden. Het resultaat? Je krijgt zin in zout eten. Dit kun je voorkomen door tijdens het sporten voldoende te drinken. Vul een fles water en spreek met jezelf af dat je die tijdens het sporten helemaal leeg drinkt.
  • Je eet te veel zout. Volgens diëtiste Shauna McQueen is het een soort vicieuze cirkel. “Hoe vaker je zout eet, hoe meer je ervan wilt eten”, legt ze uit aan HLN. Daarbij komt ook nog eens dat zout eten vaak vol koolhydraten zit. Je zoutdrang zou dus ook een verborgen drang naar koolhydraten kunnen zijn.
  • Je bent gestrest of oververmoeid. Als je gestrest bent of te weinig geslapen hebt, heb je vaak meer zin in eten dat je een snelle energie-boost kan geven of eten dat je troost kan bieden. Pizza, patat, kant-en-klaarmaaltijden, chips: het is allemaal snel klaar, het is lekker én bevat helaas heel veel zout. “De oplossing voor je hunkering naar zout ligt niet in je dieet, maar in meer rust en slaap”, aldus McQueen.
  • Je hebt last van PMS. Ook het premenstrueel syndroom kan de oorzaak zijn van je zoutdrang. Door een verstoorde hormoonbalans kan je lichaam andere signalen dan normaal afgeven.

Lees ook: Wait, what? Pizza is een beter ontbijt dan ontbijtgranen

Bron: HLN, Margriet | Beeld: iStock