Verslikken is ongeluk #1 bij kinderen, ZO voorkom je het!

Vooral druiven, knakworsten en snoeptomaatjes zijn gevaarlijk

Dit weekend is er een peuter overleden nadat zij zich verslikte in een pannenkoek. Zo’n ongeluk komt niet vaak voor, maar andere voedingsmiddelen zijn wel degelijk een risico voor kinderen onder een leeftijd van 5 jaar.

Vooral voedingsmiddelen zoals druiven, snoeptomaatjes en knakworstjes zijn gevaarlijk. Door de vorm, grote en textuur is de kans op verslikken heel aanwezig. Kinderarts Fieke Slee en chirurge Mariëlle Vehmeijer schreven samen het boek ‘Pas op, kijk uit‘, wat gaat over de meest voorkomende ongelukken in het huis. “Het gaat meestal om ronde, gladde etenswaren die even groot zijn als de luchtpijp van een kind.”

Tafelmanieren
Zelfs met de Heimlichgreep kan het soms niet opgelost worden. Cirkelvormig eten veert namelijk mee in de luchtpijp en daardoor schiet het er niet uit. Ook spekjes en kauwgom zijn gevaarlijk voor kleine kinderen. Vooral tafelmanieren zijn heel belangrijk, vertelt Vehmeijer aan RTLnieuws. Dit moet je je kind aanleren:

  • te blijven zitten tijdens het eten en bij een tussendoortje
  • niet te praten met volle mond
  • goed te kauwen voor het doorslikken
  • niet rond te lopen of te liggen tijdens het eten, ook al gaat het iets kleins als een lolly of een zuurtje

Ook is het belangrijk dat je altijd bij je kind blijft zitten en niet iets anders gaat doen. Op die manier kan je snel ingrijpen als het toch mis gaat.

Snijden
Daarbij is het snijden van eten ook belangrijk. Door een andere vorm te geven aan de voedingsmiddelen is de kans op verslikken het kleinst. Zo kan je verschillende gevaarlijke etenswaren zo snijden dat je het risico beperkt:

  • snijd druiven, cherrytomaten en vergelijkbaar groente en fruit in vieren zolang kinderen nog geen 5 jaar oud zijn
  • snijd knakworstjes in de lengte door en in stukje die niet langer zijn dan 1 centimeter zolang kinderen nog geen vijf jaar oud zijn
  • snijd appels en ander rauw fruit of groente in kleine stukken of rasp ze

Bron: RTLnieuws | Beeld: Oede.by