DEZE vier dingen kan je beter nóóit doen na het eten! Wij doen #1 normaal altijd….!

eten

Er zijn een aantal dingen waar je na het eten écht mee moet wachten!

Na het eten is het tijd voor ontspanning! Lekker op de bank met de benen omhoog, een dutje doen en misschien een lekker fruitig toetje. Niks aan de hand toch? Dat zou je inderdaad denken….

De een kruipt na het eten op de bank voor haar favoriete soap, een ander doet een dutje om de maaltijd een beetje te laten zakken. Weer een ander vertrekt meteen naar de sportschool. Maar is het allemaal wel zo handig?

Deze dingen kun je in ieder geval beter niet doen, direct nadat je hebt gegeten. Handig om te weten, want wij hadden bij alle vijf de punten geen idee… Jij wel?

Slapen: Zin om na de maaltijd even lekker een uiltje te knappen? Geen goed idee! Je lichaam neemt voedingsstoffen  namelijk beter op als je rechtop zit. Als je de gewoonte hebt om na het eten plat te gaan, kan je erg last krijgen van oprispend maagzuur. Op de lange termijn kan dit zelfs leiden tot een slecht sluitende maagklep! Minstens twee uur wachten, gun je lichaam de tijd om te verteren!

Sporten: Ook al neem je een lichte maaltijd, je kunt beter een paar uurtjes wachten voordat je gaat sporten. Je maag heeft zuurstofrijk bloed nodig voor de vertering, maar je lichaam stuurt tijdens het sporten bloed en zuurstof naar je hardwerkende spieren. Hierdoor vertraagt de vertering en kun je last krijgen van misselijkheid, braken en zelfs diarree. Ga daarom bijvoorbeeld eerst sporten en daarna eten.

Fruit eten: Fruit is heel gezond, maar niet meteen na je avondeten. Dit komt doordat vruchten snel verteren in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Het fruit gaat dan op de rest van je maaltijd liggen en dit kan gaan gisten. Het gevolg is een opgeblazen gevoel en gewichtstoename. Wacht gewoon een uurtje voordat je een fruitig toetje neemt.

Water drinken: Je zult er niet zo heel snel problemen mee krijgen als je wat water drinkt na het eten, maar als je een paar volle glazen drinkt, verdun je de verteringssappen in je maag en daarmee vertraag je onbedoeld de vertering van het eten. Dit geldt ook voor ijskoude drankjes. Neem liever warme of lauwe thee, als je toch graag iets drinkt na het eten.

Bad of douche: Heb je zin in een lekkere warme douche? Vooral niet doen, net na je avondmaaltijd. Je lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je bloed naar het huidoppervlak stroomt om zo weer af te koelen. Een natuurlijke reactie. Er blijft dan alleen geen bloed meer over voor de vertering van alles dat in je volle maag zit. Je spijsvertering vertraagt en je krijgt last van een opgeblazen gevoel.

Bron: Libelle