Hoe snel kun jij vier trappen beklimmen? Dit zegt het over je hartgezondheid

Hoe snel je een trap kunt beklimmen zegt volgens onderzoekers iets over je hartgezondheid

Op ons hart moeten we zuinig zijn. We hebben er immers maar één en we hopen toch wel dat-ie lang meegaat. Ben je benieuwd hoe het gesteld is met de gezondheid van jouw rikketik? Met een snelle, simpele test kun je er het een en ander over ontdekken.

Vier verdiepingen

Volgens Spaanse onderzoekers is het een goed teken als je binnen één minuut vier verdiepingen aan trappen kunt beklimmen. “Als je er langer over doet dan 1,5 minuut, dan is je gezondheid suboptimaal en is het verstandig om een dokter te raadplegen”, stelt hoofdonderzoeker en dr. Jesús Peteiro tegenover HealthLine.

Hartconditie

Aan het onderzoek van Peteiro namen 165 mensen deel. Eerst moesten de deelnemers op een loopband rennen of lopen tot ze vermoeid raakten. Nadat ze tot rust waren gekomen, moesten ze vier verdiepingen aan trappen (60 treden) afleggen. 58 procent van de deelnemers die meer dan 1,5 minuut nodig hadden om de trappen te beklimmen, bleek een abnormale hartfunctie te hebben tijdens de activiteit. Overigens was dit ook het geval onder de mensen die het wel binnen 1 minuut konden, maar in een veel mindere mate. Onder hen bleek 32 procent te maken te hebben met een abnormale hartfunctie tijdens het beklimmen van de trappen.

Kanttekening

Echter, het onderzoek is nog niet gepubliceerd in een medische paper en daarom moet er nog wel een kanttekening bij geplaatst worden. Zo vindt ook Dr Oyere K. Onuma, cardioloog aan Yale Medicine. “De test is niet gestandaardiseerd”, vindt ze. “Het type trap, de snelheid waarmee iemand de trap oploopt en de timing van de inspanningen kunnen verschillen. Ook beperkt deze methode patiënten met een beperkte mobiliteit en ouderen die mogelijk meer problemen hebben met traplopen.”

Lees ook: 7 symptomen die kunnen wijzen op een te lage hartslag

Bron: Healthline | Beeld: Unsplash, Moses Vega