Vier verrassende redenen waardoor je niet afvalt

Wij denken de volgende keer even wat beter na

Soms is het moeilijk te bevatten dat je niet afvalt. Hoewel je fanatiek nog een extra kilometer gaat hardlopen of voor de zoveelste keer deze week de sportschool induikt, de inspanning mag niet baten. Wanneer je na een week trainen en gezond eten juist bent aangekomen, wil je de weegschaal het liefst het raam uitgooien. Een herkenbaar scenario voor jou? Wellicht kom je aan doordat je een van deze vier fouten maakt.

Je slaapt niet genoeg
Wanneer je te weinig slaapt, word je niet alleen chagrijnig, maar kan dat ook de oorzaak zijn dat je aankomt. Te weinig slaap rommelt met de hormonen die bepalen of je vol zit en met de hormonen die bepalen dat je zin hebt in eten. Hierdoor kan het zijn dat je niet meer kunt stoppen met eten. Als je wilt afvallen is het belangrijk om meer dan zeven uur per nacht te slapen. Als je minder hebt geslapen, activeert het alles wat met vetopslag te maken heeft. Hierdoor sla je meer vetten op dan je doet wanneer je wel genoeg hebt geslapen.

Je drinkt te veel alcohol
Alcohol meteen afzweren is niet nodig, maar minderen kan absoluut geen kwaad. Het is niet leuk om te horen, maar alcohol blijf vergif en bezorgt je maag irritatie. Als je nog niet overtuigt bent om wat minder te drinken: één gram alcohol bevat zeven calorieën. Niet heel bevorderlijk als je wilt afvallen. Niet alleen bevat alcohol een behoorlijke hoeveelheid calorieën, het wakkert ook de bekende vreetbuien aan.

Je bent gestresst
Ook het stresshormoon cortysol heeft invloed op de gewichtstoename. Stresshormonen worden gelinkt aan een grotere hunkering naar ongezond voedsel dat rijk is aan koolhydraten. ‘Stress eating’ is dus geen smoesje.

Je hebt een (nieuwe) relatie
Eten wordt vaak gelinkt aan gezelligheid. Nieuwbakken stellen gaan graag uit eten, nemen een paar snacks wanneer ze op de bank zitten en om alles compleet te maken, komt er ook een glaasje bubbels aan te pas. Niet alleen eet je meer, de grootste valkuil zijn de porties!

Vrouwen eten over het algemeen kleinere porties dan mannen, mannen mogen nu eenmaal meer calorieën per dag eten als hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wanneer vrouwen in een relatie zitten en dus vaak met hun vriend eten, eten ze sneller dezelfde porties -dus grotere porties- dan ze gewend zijn.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Elle | Beeld: Unsplash