Deze vijf dingen hebben gelukkig getrouwde mensen met elkaar gemeen

Is dit het geheim voor een lang en gelukkig huwelijk?

We kennen allemaal wel een verhaal over een echtpaar dat ook na hun diamanten huwelijksjubileum nog dolgelukkig met elkaar is. Maar wat is nou het geheim achter zo’n lang en gelukkig huwelijk? Deze vraag houdt ook wetenschappers bezig en meerdere onderzoekers zijn op zoek gegaan naar het antwoord. Wat blijkt: er zijn vijf eigenschappen die gelukkig getrouwde stellen met elkaar gemeen hebben. Dit zijn ze!

1. Ze blijven beleefd

Als je al járenlang samenwoont, wordt het makkelijk om dingen voor lief te nemen. ‘Dankjewel’ zeggen voor het openhouden van een deur of het doorgeven van het zout wil er dan nog weleens bij inschieten. Maar wat blijkt, juist stellen die beleefd tegen elkaar blijven en regelmatig hun dankbaarheid uiten, leven nog lang en gelukkig samen. Volgens onderzoekers kan een simpel bedankje zelfs weer een hoop goedmaken na een laaiende ruzie.

2. Ze delen niet alles online

Goed, mensen die nu al heel wat jaartjes getrouwd zijn, hadden vroeger nog niet te maken met het fenomeen social media. Tegenwoordig is het heel normaal om kiekjes met je lief online te delen. Wetenschappers kwamen er echter achter dat stellen die niet alles het internet op slingeren, gelukkiger zijn. Juist onzekere mensen zouden iedere mijlpaal uitgebreid vieren op social media, omdat ze op zoek zijn naar erkenning. Gelukkige koppels, zo stelt het onderzoek, vieren mijlpalen gewoon in de privésfeer.

3. Ze blijven nieuwe dingen proberen

De sleur vermijden, dat is volgens onderzoekers één van de manieren om die vlinders in de buik te houden. Stellen die regelmatig iets nieuws proberen (van een leuk eettentje reserveren tot een wandeling in een onbekend deel van je stad) blijken er vaker een gezonde relatie op na te houden. Door samen nieuwe ervaringen op te doen, ontwikkel je prachtige herinneringen en maken je hersenen meer geluksstoffen aan. Kijk, daar kunnen jullie weer even op teren.

4. Ze raken elkaar aan

Nee, een wilde nacht hoeft het niet per se te zijn, het zijn juist de kleine gebaren die het ‘m doen. Handen vasthouden, een knuffel, een kus – kleine aanrakingen kunnen grote gevolgen hebben. Hiermee maak je kenbaar aan je partner dat je graag dichtbij elkaar bent en je lichaam maakt wederom gelukshormonen aan door fysiek contact.

5. Ze laten geen afwas in de gootsteen staan

Ja, echt! Blijkbaar is een van de geheimen achter een lang en gelukkig huwelijk een goede verdeling van de huishoudelijke taken. Die ontbijtkom even snel afwassen in plaats van in de gootsteen te laten staan, wordt ook wel gezien als respect tonen voor elkaars tijd en omgeving. Als je het samen opgeruimd houdt, voorkom je ruzies en doe je keer op keer iets liefs voor elkaar.

Lees ook: Onderzoek toont aan: van dit maandsalaris worden we het gelukkigst

Bron: PureWow | Beeld: Unsplash