Dit zijn de vijf meest bizarre aandoeningen ter wereld

Ja, ze bestaan stuk voor stuk écht!

Iedereen heeft weleens last van een griepje, een fikse keelpijn of een blaasontsteking. Vervelend genoeg natuurlijk, maar het zijn gelukkig gangbare kwaaltjes die binnen de kortste keren weer zijn verdwenen. Er zijn daarentegen ook mensen die rondlopen met ernstige, chronische of uiterst zeldzame aandoeningen. De onderstaande vijf aandoeningen behoren tot deze laatste categorie en je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Ze komen bijna nooit voor en gelukkig maar, want sommigen klinken best freaky. Dit zijn de vijf meest bizarre aandoeningen ter wereld. Zijn wij even blij dat we hier niet aan lijden…

En wij maar klagen over dat hardnekkige griepje…

1. Pica

Klinkt haast als een bekende Pokémon, maar dat is het bepaald niet. Mensen die aan de eetstoornis pica lijden, hebben een onweerstaanbare honger naar niet-eetbare dingen. Het grote verschil met andere eetstoornissen als anorexia, is dat het bij pica niet draait om gewichtsverlies. Het is vooralsnog onbekend waardoor pica wordt veroorzaakt. Omdat patiënten niet verteerbare producten eten als stenen, schuursponsjes en batterijen, kan deze ziekte grote schade aanbrengen aan het spijsverteringskanaal. Gelukkig kunnen de symptomen van de aandoening wel verminderd worden met behulp van psychotherapie.

2. Syndroom van Cotard

Het Syndroom van Cotard wordt ook wel het ‘wandelend lijk’-syndroom genoemd. Mensen die lijden aan deze aandoening, denken namelijk dat ze zijn overleden, hun ziel verloren zijn, belangrijke organen zijn kwijtgeraakt of geen bloed meer hebben. De ziekte is vaak het gevolg van een traumatische gebeurtenis of schizofrenie.

3. Micropsia

Micropsia staat ook wel bekend als het Alice in Wonderland-syndroom. Patiënten die hieraan lijden, zien objecten bij vlagen ineens veel kleiner dan ze in werkelijkheid zijn. Dit komt doordat hun hersenen het beeld dat via de ogen binnenkomt, verkeerd vertalen. Dit gebeurt voornamelijk bij slecht zicht (bijvoorbeeld wanneer het donker is) en tijdens een migraine-aanval. De aandoening komt vooral voor onder kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Micropsia beïnvloedt ook het doorgeven van andere signalen naar de hersenen, zoals geluiden en aanrakingen.

4. Trimethylaminuria

Fijn woord voor galgje, maar beslist geen prettige aandoening. Mensen die trimethylaminuria lijden, hebben namelijk een hele nare lichaamsgeur, die wordt vergeleken met die van rotte vis. Deze aandoening wordt veroorzaakt door slechte genen en niet door slechte hygiëne. Een defect gen is de boosdoener, die ervoor zorgt dat er te weinig proteïne word geproduceerd door het lichaam. Hierdoor hoopt de schadelijke stof trimethylamine zich op en hierdoor ontstaat een ‘vislucht’. Een lage dosis antibiotica en een aangepast voedingspatroon kunnen helpen om de geur te verminderen, maar tot op heden is er nog geen behandeling gevonden die de aandoening helemaal laat verdwijnen.

5. Ziekte van Morgellon

Hoe vervelend is het om jeuk te hebben op een plek waar je niet bij kan? Dat gevoel hebben patiënten met de ziekte van Morgellon constant. Naast gewrichtspijn en vermoeidheid, hebben ze last van ingebeelde jeuk en denken ze dat er beestjes onder hun huid zitten die proberen eruit te komen. Door het overmatig krabben ontstaan huidzweren. Onderzoekers staan voor een raadsel, omdat de jeuk niet wetenschappelijk te verklaren is. De Ziekte van Morgellon wordt daarom in de medische wereld gezien als een vorm van parasietenwaan, waarbij de jeuk wordt beschreven als fantoompijn.

Lees ook: Onderzoek toont aan: je pijnstiller werkt sneller door dit drankje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash