Deze vijf ‘onschuldige’ dingen zorgen ervoor dat je je leven ongemerkt verkort!

DIT lijken onschuldige gewoonten, maar dat zijn ze absoluut niet….

De dood is het meest onvermijdelijke in het leven, iedereen zal op een gegeven moment komen te overlijden. We doen er met zijn allen echter zo veel mogelijk aan om het leven zo lang mogelijk te rekken. Natuurlijk weet je van te voren niet wanneer jouw tijd komt, maar je kan natuurlijk wel bepaalde risicofactoren vermijden.

Je kan matig drinken en niet roken, je kan veel sporten en goed eten. Het zijn geen garanties, maar toch. Kwaad kan het in ieder geval niet! Maar wist je dat er nog een aantal dingen zijn die je leven met een aantal jaren kunnen verkorten, waarvan je de meeste helemaal niet doorhebt?

Teveel televisie kijken: Wanneer je na een lange werkdag op de bank ploft, is niets verleidelijker dan lekker de hele avond voor de buis te hangen en nergens meer aan te hoeven denken. Uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Navarra blijkt echter dat de kans op overlijden groter wordt als je je leven grotendeels zittend doorbrengt. 13,284 mensen werden jarenlang gevolgd: er werd bijgehouden hoeveel tv ze keken, hoeveel auto ze reden en hoeveel tijd ze op internet zaten. Mensen die meer dan 3 uur per dag tv keken, overleden gemiddeld een stuk eerder dan mensen die minder dan een uur per dag tv keken. Opvallend genoeg was dat het enige punt waar een duidelijk verschil waarneembaar was. Het autorijden en internetten bleek geen invloed te hebben.

Vroegtijdig met pensioen gaan: Te hard werken is niet goed voor je, dit is algemeen bekend. Maar helemaal niet werken heeft ook een negatief effect op je gezondheid. Mensen die vervroegd met pensioen gaan hebben eerder kans op depressies en hartproblemen, zo ontdekten wetenschappers aan de Universiteit van Zurich. Sterker nog: elk jaar dat je eerder met pensioen zou gaan, zou het risico op een vroegtijdige dood met 13,4% verhogen, aldus de onderzoekers.

Lees verder op pagina 2.

Pagina 1/2