Is het altijd nodig om vitamine D te slikken in de wintermaanden?

Vitamine D slikken

Of kun je toch nog voldoende uit voeding en zonlicht halen?

Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor gezonde botten, spieren en een goed werkend immuunsysteem. In de zomer zorgt het zonnetje ervoor dat ons lichaam deze vitamine aanmaakt, maar tijdens de winter krijgen we daar al snel te weinig van. Moet je dan altijd een supplement slikken?

Zon als de beste bron

Een kwartiertje per dag in de zon staan met ontbloot hoofd en handen – dat is volgens het Voedingscentrum voldoende om vitamine D binnen te krijgen via de zon. Maar er is een belangrijke voorwaarde: dit gaat alleen op in de lente, zomer en herfst. In de winter staat de zon niet hoog genoeg in Nederland om je lichaam vitamine D aan te laten maken.

Vitamine D in voeding

Zonnebaden is niet de enige manier om vitamine D aan te maken. Je kunt de onmisbare voedingsstof ook uit eten halen. Vitamine D zit onder andere in sommige vissoorten (forel, haring, zalm, makreel), eieren en zuivel. Ook is het vaak toegevoegd aan margarine of halvarine. Je krijgt hiermee wel minder binnen dan door blootstelling aan de zon. Om aan de nodige 10 microgram vitamine D per dag te komen, moet je bijvoorbeeld al zo’n 10 gekookte eieren eten of meer dan 20 boterhammen beleggen met margarine. Met vette vis kom je wel al eerde aan de aanbevolen hoeveelheid.

Meer vitamine D nodig

Bepaalde mensen hebben meer vitamine D nodig. Zo kan extra vitamine D binnenkrijgen gezondheidsvoordelen opleveren voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook ouderen hebben baat bij extra vitamine D (vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar). Mensen met een getinte of donkere huid maken in de zon minder vitamine D aan en hebben dus ook meer nodig via voeding of supplementen. Kom je weinig buiten en zelden of nooit in de zon, ook dan heb je extra vitamine D nodig.

Supplement slikken

Val je in een van bovenstaande groepen, kom je (het hele jaar door) weinig in de zon of eet je niet vaak voedingsmiddelen waarin vitamine D zit? Dan is een supplement slikken een goede optie, vooral als de ‘r’ in de maand zit (september-april). Verschillende schattingen geven aan dat in de winter een groot deel van de Nederlanders een tekort aan vitamine D heeft.

Lees ook: Dit zijn de symptomen van een vitamine D-tekort en zó voorkom je het!

Bron: Voedingscentrum, Thuisarts, Marie Claire | Beeld: Unsplash