Onder de loep: hoe de vleermuis een virus kan overbrengen

vleermuis-virussen

Het dier zou een goede gastheer zijn voor een virus

De vleermuis wordt gezien als hoofdverdachte van het coronavirus. Of dit daadwerkelijk de oorzaak is, zal nog moeten blijken. Toch is de vleermuis een bron van virussen en zou het daardoor de reden kunnen zijn dat er nu corona heerst. Maar hoe doet hij dat? In de nieuwste Panorama nemen ze het beestje onder de loep. 

Succesvol zoogdier

Een virus bestaat uit een submicroscopisch (enorm klein) infectieus deeltje dat zich alleen kan vermenigvuldigen met levende cellen. Wanneer dit aanraking komt met bijvoorbeeld een vleermuis, krijg je de situatie waar wij nu in zitten. Dit dier is namelijk het enige zoogdier met vleugels en kan daardoor snel naar andere gebieden toe vliegen. Ook leven ze in groepsverband waardoor het virus makkelijk kan verspreiden en versterken.

Lange overlevingskans

Wist je dat een vleermuis maar liefst 35 jaar oud kan worden? Dit geeft virussen een goede overlevingskans. Ook lijkt het virus niet schadelijk te zijn voor een vleermuis. Dit kan gewijd worden aan een goed immuunsysteem. Het oudste vleermuisfossiel dateert van 52 miljoen jaar geleden en bestaan er alsnog een groot aantal soorten vleermuizen. Zo’n twaalfhonderd soorten om precies te zijn. Dit is een kwart van alle zoogdieren op de wereld.

Mensen besmetten

Naast dat een vleermuis het virus kan overbrengen naar andere dieren, zijn er ook andere manieren hoe mensen besmet kunnen raken. Zo kan een beet van een vleermuis al voldoende zijn om het virus over te brengen. En in sommige landen, waaronder China, wordt het zelfs gebruikt als bron voor proteïne. Een verkeerde vleermuis voor je kiezen kan dus meer teweegbrengen dan last van je maag…

Meer lezen over vleermuizen en virussen? De nieuwe Panorama ligt nu in de winkels!

Lees ook: Onderzoek: een verkoudheid kan voorkomen dat je corona krijgt

Bron: Panorama | Beeld: Unsplash, James Wainscoat