Om deze redenen kun je beter geen vochtig toiletpapier gebruiken

Arts waarschuwt voor de nadelen van vochtig toiletpapier

Staat er bij jou een pakje vochtig toiletpapier in het kleinste kamertje? Voor sommige mensen is het frisse papier onmisbaar na een toiletbezoek. Zo zou het een schoner gevoel geven en de huid zacht maken. De Amerikaanse arts Evan Goldstein waarschuwt echter dat het gebruik van vochtig toiletpapier tot vervelende kwaaltjes kan leiden.

Nadelen voor de gezondheid

Medische experts op het gebied van onze billen moeten er natuurlijk ook zijn, en de Amerikaanse arts Evan Goldstein is daar zo eentje van. Goldstein weet te vertellen dat we voor een gezonde derrière beter geen gebruik kunnen maken van vochtig toiletpapier. “Mensen denken dat ze de vochtige doekjes die ze bij het verschonen van hun baby gebruiken, ook wel voor zichzelf kunnen gebruiken,” legt de arts uit aan Well + Good. Maar, waarschuwt hij, op de lange termijn kan het gebruik hiervan gezondheidsnadelen met zich mee brengen.

Goede en slechte bacteriën

Je lichaam bevat talloze slechte én goede bacteriën. Die laatste wil je natuurlijk behouden, want zij zorgen onder andere voor een gezonde huid en gezonde darmen. Ook daar beneden bevinden zich veel goede bacteriën die belangrijk zijn voor je gezondheid. “Als je vochtig toiletpapier gebruikt, veeg je veel goede bacteriën weg en raakt het systeem uit balans,” legt Goldstein uit. “Slechte bacteriën kunnen daardoor eerder de overhand krijgen.” Dit kan vervolgens leiden tot irritatie, uitslag, schimmelinfecties of bacteriële infecties. Vochtig toiletpapier dat volgens de verpakking vrij is van chemicaliën is hier geen uitzondering op.

Te veel vocht

Daarnaast kan er door het gebruik van vochtig toiletpapier te veel vocht achterblijven na het afvegen. “Je trekt je broek weer op en het vocht blijft achter. Ook dit veroorzaakt een verandering van bacteriën en kan leiden tot irritatie.” Een ophoping van slechte bacteriën kan volgens Goldstein zelfs voelen alsof je last hebt van aambeien. Het advies van de arts luidt dan ook om te stoppen met het gebruik van vochtig toiletpapier en naar de huisarts te gaan als je klachten ervaart. ‘Normaal’ toiletpapier gebruiken is trouwens niet alleen beter voor je gezondheid, maar ook vriendelijker voor het riool, het milieu én je portemonnee.

Lees ook: Politie Dordrecht treft achtergelaten peuter aan in auto

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash