Deze voedingsmiddelen kunnen je cholesterol verlagen

cholesterol

1 op de 8 mensen heeft een verhoogd cholesterol

Hoewel je in eerste instantie geen klachten krijgt van een hoog cholesterol, is het wel degelijk slecht voor je gezondheid. Een verhoogd cholesterol, en dan hebben we het over het slechte LDL-cholesterol, kan namelijk leiden tot een hartinfarct, andere hart- en vaatziekten en galstenen. Het is daarom belangrijk om je cholesterol op een gezond peil te houden. Deze voedingsmiddelen kunnen je daarbij helpen. 

Een gezond dieet draagt bij aan een gezond lichaam.

1. Havermout

Havermout bevat oplosbare vezels die LDL verlagen. De havermout absorbeert water in je maagdarmkanaal en voert vet af voordat het in je bloedstroom kan komen. Begin je dag daarom met een kom havermout met bijvoorbeeld een banaan en aardbeien of appel en kaneel.

2. Appels

Over appels gesproken, ook die zijn fantastisch in het verlagen van cholesterol. Dan moet je echter wel de schil opeten, want daar zit een antioxidant in dat je bloed goed doet stromen en cholesterol verlaagt. Ook fruit als druiven, aardbeien en citrusvruchten is ideaal om te eten als je je cholesterol op een gezond peil wilt houden.

3. Noten

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat noten ontzettend gezond zijn. Zo dragen de enkelvoudige onverzadigde vetzuren in pecannoten bij aan een gezond cholesterolpeil. Ook bevatten pecannoten bètacaroteen en vitamine E, die beide ontstekingsremmend werken. En wat dacht je van walnoten? Deze noten hebben de vorm van hersenen, waar ze toevallig ook heel goed voor zijn! Dat niet alleen, één handje walnoten per week kan het risico op hart- en vaatziektes al met 19 procent verkleinen. Eet ze uit het vuistje of door de yoghurt, salade of soep.

4. Zwarte bonen

Bonen, maar in het bijzonder zwarte bonen, zijn rijk aan oplosbare vezels. Daarnaast doet je lichaam er een tijdje over om ze te verteren, waardoor je langer het gevoel hebt dat je vol zit. Dit is dan ook een van de redenen waarom zwarte bonen zo geschikt zijn voor mensen die willen afvallen én voor mensen met een hoog cholesterol.

5. Olijven en olijfolie

Geen wonder dat mensen in het Mediterrane gebied zo gezond zijn: olijven en olijfolie bevatten veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren die cholesterol omlaag brengen. Ook andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie of koolzaadolie kunnen helpen om het cholesterol op een gezond peil te houden.

Benieuwd naar nog meer voedingsmiddelen die je cholesterol kunnen verlagen? Je leest ze op de volgende pagina.

Pagina 1/2