Deze 5 voedingsmiddelen helpen hooikoorts tegen te gaan

hooikoorts

Zo’n vier miljoen mensen in Nederland hebben last van hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. De temperaturen stijgen – ook al gaat dat niet snel – bomen en planten staan in bloei en de pollen vliegen door de lucht. Voor vier miljoen mensen in ons land betekent dit de hele dag door waterige ogen, niezen en een loopneus. Gelukkig kunnen bepaalde voedingsmiddelen je helpen om deze klachten te verminderen. Wij zetten er vijf op een rijtje. 

1. Zalm

Had je ooit gedacht dat een vis als zalm zou helpen tegen hooikoorts? Toch is het zo dat juist wild gevangen zalm, vooral die uit Alaska, je kan helpen om minder last te hebben van die vervelende loopneus en tranende ogen. De reden dat zalm je kan helpen bij klachten door hooikoorts, is het feit dat deze vis veel omega 3-vetzuren bevat. Van deze vetzuren is bekend dat ze ontstekingsremmend werken. En een ontstekingsremmend effect is wat je wilt als je hooikoorts hebt, want bij deze kwaal is er sprake van een ontstoken neusslijmvlies. Op deze manier probeert je lichaam de pollen eruit te werken, die je lijf aanziet als gevaarlijk voor je gezondheid.

In feite gaat het om onschuldige stofjes, die je lichaam geen kwaad doen. Door vette vis te eten, vertel je je lichaam in feite dat het kan stoppen met het aanmaken van ontstekingsbevorderende stoffen. Omega 3-vetzuren helpen je niet alleen als je al hooikoorts hebt. Ook kunnen ze al tijdens de zwangerschap helpen om hooikoorts bij kinderen te voorkomen.

2. Gember

Misschien drink je weleens gemberthee om je maag te kalmeren of misselijkheid tegen te gaan. Minder bekend is dat gember ontstekingsremmend werkt, wat helpt om hooikoortsklachten te verminderen.

3. Zwarte bessen

Zwarte bessen bevatten een grote hoeveelheid vitamine C en dat maakt deze vruchtjes een goede keuze als je last hebt van hooikoorts. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze vitamine de symptomen van hooikoorts kan helpen verlichten. Vitamine C blijkt een natuurlijk antihistaminicum te zijn. Histamine is één van de stofjes die de bekende symptomen van hooikoorts veroorzaakt. Ook aardbeien en spruitjes bevatten grote hoeveelheden vitamine C. Deze voedingsmiddelen zijn dus ook een goede optie als je hooikoortsklachten wilt tegengaan.

4. Kurkuma

Kurkuma ofwel geelwortel vind je onder andere in kerriepoeder. Hoewel deze blend van specerijen vooral wordt gebruikt als smaakmaker, zorgt kurkuma vooral voor de gele kleur. Zelf heeft deze specerij namelijk niet zoveel smaak. Kurkuma bevat wel een interessant stofje als je hooikoorts wilt tegengaan.

Het belangrijkste actieve ingrediënt van kurkuma is curcumine, dat een ontstekingsremmend effect heeft. Curcumine kan ervoor zorgen dat er onder invloed van pollen minder histamine in het lichaam vrijkomt. Tijdens onderzoek bij mensen ontdekten onderzoekers dat curcumine een aantal bekende symptomen van hooikoorts kan helpen verminderen. Denk aan een verstopte neus, niezen en een loopneus. Kurkuma kan je helpen om vrijer door je neus te ademen in het hooikoortsseizoen. Het kan dus een goed idee zijn om in deze tijd vaker kurkuma over je eten te strooien.

5. Bijenpollen

Bijenpollen bestaan uit het stuifmeelkorrels die bijen meebrengen naar de bijenkorf. Nu blijkt uit onderzoek dat dit goedje de activering van mestcellen kan remmen. Dit zijn de cellen die hooikoortsklachten veroorzaken. Honing bevat een kleine hoeveelheid bijenpollen en zou dus een soortgelijk effect kunnen hebben op hooikoortsklachten. Toch zijn er ook onderzoeken die laten zien dat je juist allergisch kunt reageren op bijenpollen als je hooikoorts hebt. Test dus vooral of je geen klachten krijgt en bouw het gebruik langzaam op.

Lees ook: Aha: koffie zou hét wondermiddel zijn tegen hooikoorts 

Bron: Marie Claire, Nutribites | Beeld: Pexels