Voel je je opgezwollen door het warme weer? Dit kun je eraan doen!


Zo verminder je het opgezwollen gevoel!

In de winter tellen we de dagen altijd af naar de zomer en kijken we met name uit naar lange, zomerse dagen. Nu het warm weer is, kunnen we ons geluk niet op en genieten we van lang op terrasjes zitten en plonzen we met veel plezier het water in. Ondanks dat we erg blij zijn met de komst van deze zomerse temperaturen, ervaren we helaas ook een nadeel aan het warme weer. Door de hitte lijkt het wel alsof schoenen opeens te klein zijn en bovendien hebben we erg last van een opgeblazen gevoel.

Dat je een opgeblazen gevoel hebt wanneer het warm is, is niet zo gek. Je houdt immers meer vocht vast dan normaal. Door oververhitting is het heel normaal dat een aantal lichaamsdelen gaat uitzetten, ook wel hitte-oedeem genoemd. Dit krijg je doordat bloedvaten gaan uitzetten en je een toenemende bloeddruk krijgt omdat je vocht en zout verliest doordat je zweet. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om van dat opgezwollen gevoel af te komen.

  • Drink veel water: zoals je moeder altijd zei -en nog steeds zegt-: ‘drink genoeg water met dit warme weer’. En ze had zeker gelijk. Ondanks dat je veel vocht vasthoudt is het ontzettend belangrijk om veel te drinken. Doordat je het erg warm hebt, gaat je lichaam vocht opslaan, omdat er een vochttekort dreigt. Drink veel, zodat je lichaam niet onnodig veel vocht opslaat.
  • Blijf koel: ga in de schaduw zitten, neem een frisse douche of ga lekker zwemmen en houd de ramen overdag dicht, zodat de warmte minder snel binnenkomt. Moet je helaas werken in een warm kantoor? Vraag je werkgever of je eerder kunt beginnen, om te profiteren van de koele ochtend of om thuis te werken. 
  • Drink géén cafeïne of alcohol: slecht nieuws voor degenen die niet kunnen functioneren zonder een bakkie pleur. Wanneer je alcohol of cafeïne drinkt, houd je meer vocht vast. Voor degenen die niet zonder hun vaste kopje koffie kunnen: probeer het te beperken.
  • Drink thee: wanneer het erg warm is, ben je geneigd om een koude drank te nuttigen. Echter moet je lichaam daardoor harder werken om weer ‘warm’ te worden en heb je het ook warmen. Drink je thee, dan hoeft je lichaam dus niet harder ter werken om weer warm te worden. Drink je toch al thee? Neem dan bijvoorbeeld een venkel- of brandnelthee, deze theesoorten werken vochtafdrijvend.
  • Eet je drinken: niet iedereen heeft met dit warme weer zin in eten. Een verfrissende snack is echter vaak wel aantrekkelijk om te verorberen. Omdat het erg belangrijk is om met dit warme weer genoeg te drinken, kun je ook je vocht binnenkrijgen door fruit als ananas en meloen te eten. Deze fruitsoorten bestaan voor zo’n 85% uit water en zitten bovendien tjokvol met vezels en vitamine C die er ook nog eens vochtafdrijvend werken. Ook komkommer is lekker om met dit weer te eten.
  • Beweeg: sporten met dit hete weer raden wij niet aan, maar beweging wel. Ga bijvoorbeeld een stukje lopen of ga lekker zwemmen. Door te bewegen stimuleer je de doorbloeding en kan het vocht beter worden afgedreven. 

Bron: Enfait | Beeld: archief