Dit gebeurt er met je voeten als je de hele dag op Crocs loopt

crocs

Zijn de comfortabele schoenen gezond voor je voeten?

Crocs: vaak wordt er een beetje lacherig over gedaan, maar stiekem hebben onwijs veel mensen ze in huis. Ze zouden anno 2021 zelfs een heuse comeback maken. Je schiet ze snel aan, ze lopen lekker en ze zijn luchtig genoeg om zweetvoeten te voorkomen. Loop jij graag rond op de plastic schoenen? Dit is wat voetenexperts erover zeggen.

Lichtgewicht schoenen

“Crocs voelen in eerste instantie vaak comfortabel aan”, zo vertelt Miguel Cunha, arts gespecialiseerd op het gebied van voeten, aan Well + Good. “Ze zijn echter niet geschikt voor langdurig dagelijks gebruik. Crocs zijn lichtgewicht en luchtig, ze hebben een brede voorkant en bieden een goede steun voor de voetboog. Daarentegen bieden de schoenen weinig steun aan de hielen, waardoor ze moeilijk blijven zitten”. Het is dus geen probleem om er even het vuilnis mee buiten te zetten, maar er lange tijd op lopen wordt niet aanbevolen.

Verschillende voetklachten

Net als bij teenslippers moeten je voeten in Crocs meer moeite doen om stevig te blijven zitten. Doordat je de schoen als het ware vastgrijpt met je tenen, kun je bij langdurig gebruik last krijgen van verschillende voetklachten. Hieronder vallen bijvoorbeeld peesontstekingen, eeltknobbels, klauwtenen, nagelkwaaltjes en pijnlijke likdoorns.

Andere ongemakken door Crocs

Podotherapeute Marly van Gestel is ook geen fan van Crocs. “Juist die zachte zool veroorzaakt instabiliteit waardoor spieren en pezen harder moeten werken en eerder vermoeid worden. Vergelijk het met lopen op een zachte ondergrond zoals los zand, dan raak je ook sneller vermoeid”, vertelde ze in een interview met het AD. “Als je te lang op Crocs loopt, gaat de voet veel te ver naar binnen, waardoor ook je knie- en heupgewricht niet goed scharnieren en daar eerder beschadiging in het gewicht (artrose) op kan treden.” Loop je vaak en langdurig op Crocs? Dan is het misschien verstandig om naar een stevigere schoen te kijken.

Lees ook: Dit is waarom je thuis beter geen pantoffels kunt dragen

Bron: Well + Good, AD | Beeld: Pixabay