6 manieren om voetschimmel en kalknagels te voorkomen

voetschimmel

Want als je er eenmaal last van hebt, kom je er niet zomaar meer vanaf

Voetschimmel is iets dat je liever arm dan rijk bent. Toch krijgen velen hier weleens mee te maken. Blijft het onbehandeld? Dan kan het resulteren in schimmelnagels, ook wel bekend als kalknagels. Behandelingen hiertegen duren lang, of werken amper. Daarom enkele tips om kalk- en schimmelnagels in z’n geheel te voorkomen.

1. Houd je voeten droog en schoon

Schimmels zijn gek op vochtige plekken. Ook zweterige voeten zijn een walhalla voor schimmels. Houd je voeten daarom droog en was ze elke dag. Droog ze na het wassen ook meteen af en ga zorgvuldig te werk. Droog dus niet alleen de makkelijke plekken van je voet, maar ook tussen de tenen.

2. Draag slippers in het zwembad

Ga jij naar het zwembad? Of maak jij op een andere plek gebruik van een publieke douche? Bescherm je voeten dan met slippers. Met name op natte en vochtige plekken vind je veel schimmels. Ook zijn schimmels erg besmettelijk. Maakte iemand met voetschimmel of kalknagels bijvoorbeeld voor jou gebruik van die ene douche? Dan zou jij het hier maar zo kunnen oplopen als je je voeten niet beschermt met slippers.

3. Draag altijd schone sokken

We noemden net al dat schone voeten van belang zijn om de schimmels te weren. Schone sokken dragen hier ook aan bij. Draag je sokken daarom niet langer dan een dag. Als je last hebt van zweetvoeten, is het verstandig om je sokken zelfs vaker te verwisselen. Hetzelfde geldt overigens voor je schoenen. Draag ook die niet te lang en geef je schoenen minstens een dag de kans om te luchten voordat je ze weer aantrekt.

4. Draag het juiste schoeisel

Om te zorgen dat je voeten niet overmatig zweten, is het juiste schoeisel ook belangrijk. Draag schoenen die goed kunnen ademen, zoals leren schoenen. Ook doe je er goed aan om sokken te dragen die zijn gemaakt van synthetische vezels, zodat vocht beter wordt opgenomen.

5. Deel je nagelknipper niet met iemand anders

Voorkomen dat iemand anders je per ongeluk besmet met een nagelschimmel? Dat doe je ook door je nagelknipper en andere nagelverzorgingsproducten niet met een ander te delen. Maak ze ook schoon nadat je ze zelf gebruikt en gebruik het liefst nagelvijlen die je na een keer gebruiken kunt weggooien.

6. Check je voeten regelmatig

Een voetschimmel helemaal voorkomen is helaas niet altijd mogelijk. Check daarom regelmatig hoe je voeten eruitzien. Jeukt het tussen je tenen en zie je daar losse velletjes? Dat kan duiden op voetschimmel. Begint de textuur van je nagel opeens te veranderen of verandert de kleur? Dat kan weer duiden op een kalknagel. Neem in dit geval contact op met de huisarts, zodat je er wat aan kunt doen zonder dat het erger wordt. 

Lees ook: Hoe kom je er vanaf? Dit is dé truc tegen voetschimmel

Bron: WebMD | Beeld: Unsplash – Lina Kraftsoff