‘Voldoende slaap is belangrijk voor de werking van je vaccinatie’

Slaap-vaccinatie

Te weinig slaap kan ervoor zorgen dat je sneller vatbaar bent voor virale infecties

We weten allemaal hoe belangrijk het is om goed uitgerust te zijn. Maar wist je ook dat het effect kan hebben op de werking van je vaccinatie? Voldoende slaap zorgt er namelijk voor dat je lichaam nog beter reageert op de vaccinatie. We leggen je uit hoe het zit!

Vatbaarder

Volgens Christian Benedict, een professor neurowetenschappen aan de Universiteit van Uppsala in Zweden, kan te weinig slaap ervoor zorgen dat je vatbaarder bent voor vitale infecties. Aan de andere kant kan voldoende slaap je weer helpen om je immuniteit op te bouwen. Wat een goed nieuws!

Extra rust pakken

Volgens Benedict zijn er meerdere onderzoeken van Amerikaanse en Engelse groepen die hebben aangetoond dat extra rust pakken voor en na de vaccinatie een groot verschil kan maken. Zo maakt je lichaam meer virus-specifieke antistoffen en immuuncellen aan dan mensen die niet voldoende slaap krijgen. Het is overigens nog niet aangetoond of dit ook voor alle coronavaccinaties geldt, maar die kans is aannemelijk.

Eiwitten

Wanneer je slaapt, maakt je lichaam cytokine-eiwitten aan. Dit heeft je lichaam nodig bij het ontwikkelen van een immuunrespons. Bij slaapgebrek kan de productie van cytokines verminderen, net als infectiebestrijdende antilichamen en cellen. “Wanneer je wordt gevaccineerd, vertrouwt je lichaam op immuunreacties om bescherming te ontwikkelen”, legt biochemicus, neurobioloog en antilichaamingenieur Esther Odekunle aan Well + Good uit. Het is dus belangrijk dat je voldoende slaap pakt om je lichaam de kans geven de eiwitten aan te maken.

Lees ook: Word je vaak moe wakker? Grote kans dat je hypersomnia hebt

Bron: Well + Good | Beeld: Unsplash, Andisheh A