‘Voor de zekerheid’ nog even plassen? Dat kun je beter niet doen

zekerheid plassen

Zo zit het!

Met een lange treinreis of een gezellig uitje voor de boeg ga je vaak voor de zekerheid nog éven naar het toilet, terwijl je eigenlijk helemaal niet hoeft te plassen. Want ja: zul je net zien dat je anders moet plassen terwijl er geen wc in de buurt is. Goede oplossing toch, zo’n voor-de-zekerheid-plasje? Nou, zo’n plasje blijkt dus schadelijker te zijn voor je lichaam dan je wellicht denkt. 

Voor de zekerheid

Zeg nou zelf: hoe vaak ga jij ‘voor de zekerheid’ nog even plassen? Omdat je een (lange) reis voor de boeg hebt, naar het park gaat of een lange wandeling gaat maken bijvoorbeeld. Ook ’s avonds plassen we vaak nog even voor de zekerheid voor het slapengaan, zodat we er ’s nachts niet uit hoeven. Al met al gaan we regelmatig naar het toilet terwijl we niet écht nodig hoeven plassen. Dat dat minder slim is dan wij dachten, legt bekkenbodemtherapeut Sabrina Baxter uit op TikTok.

Halfvolle blaas

“Als je dit vaak doet – zo nu en dan is het niet erg – vult je blaas zich nooit helemaal goed”, begint Baxter haar verhaal. “En als je blaas niet helemaal vol zit, plas je al als-ie halfvol zit. Dus dan heb je waarschijnlijk vaker de drang om te plassen. Bij een halfvolle blaas denkt je lichaam al ‘ding ding ding, ik moet nu direct plassen’.” Wanneer je dus vaak ‘voor de zekerheid’ even een plasje doet, train je je blaas om zich te legen op een lager niveau dan eigenlijk nodig is. “Je lichaam raakt daaraan gewend. Als dat gebeurt, moet je je blaas opnieuw trainen”, weet Baxter te vertellen. Daarnaast kan het zo zijn dat je blaas wat krimpt, omdat deze dan nooit helemaal gevuld is, zegt medisch adviseur Aleece Fosnight tegen Glamour UK. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken als je heel af en toe een voor-de-zekerheid-plasje pleegt, maar toch is het goed om er rekening mee te houden. Je weet wel, gewoon voor de zekerheid.

@nosuchthingastmi

no more peeing just in case!!!!!! #pelvichealth #pelvicfloortherapy #bladderhealth #urinaryincontinence

? original sound – Sabrina Baxter, DPT

Lees ook: Ai: door thuiswerken kan je blaas slapper worden

Bron: Metro | Beeld: Unsplash, Giorgio Trovato